143. Na 8 maanden terug in Nederland, een fantastische ervaring rijker, nu de samenvatting

Wat hebben we een fantastische wereld, maar we zijn er helemaal niet zuinig op, als we niet heel snel gaan werken aan verbeteringen, dan is er over een paar jaar niets meer over van deze prachtige planeet. Wordt wakker regeringen, maar ook alle bewoners van deze planeet, want als je nu ziet dat de hele Amazone in Brazilië bijna in brand staat met medeweten van de president van dit land, dan moet zo’n man toch direct aan- of opgepakt worden. Misschien is het handig, dat wij ook in Nederland beginnen minder plastic te gebruiken, laat iedereen naar een een festival gaan met zijn eigen flesje of beker en geen plastic meer gebruiken. Ik las vanmorgen, dat men met vervuild plastic niets meer kan beginnen, dus wij zijn in Nederland geen haar beter. Wat te denken om je kind zo snel mogelijk zindelijk te maken en de plastic luiers zo snel mogelijk te verbannen? Wij zijn zo groot en hebben in Nederland BPM op ons auto’s, waarom niet 100% belasting op alle plastic wat geleverd wordt en niet afbreekbaar is. Misschien iets om over na te denken.

 

 

Waar gaat deze aarde naar toe??????

Wat hebben we een fantastisch reis gehad, zoveel beleefd, zoveel gezien, maar ook zulke fantastische mensen ontmoet.  Wij hebben geleerd, dat je met 20 kilo p.p. heel ver komt in de wereld, zelfs  qua kilometers de wereld 2 keer rond,  want ook nu leven we nog steeds in onze rugzak. Ook leer je dat de wereld dichterbij komt. We hebben de volgende werelddelen bezocht,  Europa, Azië, Oceanië, Zuid en Noord Amerika.  We hebben dus nog even te gaan, want Afrika en Antarctica staan ook nog op ons verlanglijstje.

Ons begin was een reis in het ongewisse.

Het begin van onze reis 21-10)2018

In totaal hebben de volgende afstanden afgelegd.

63.777 Kilometer gevlogen

16.312 Kilometer met de auto

3.927 Kilometer met de boot

651 Kilometer met de trein

630 Kilometer met de bus

Totaal 85.297 kilometer, net iets meer dan twee keer de wereld rond, over lopen maar niet te spreken, dat was gemiddeld 10 kilometer per dag, buiten de rust en reisdagen om.

Veel mensen hebben ons gevraagd wat wij het mooiste land vonden van de 24 landen die we bezocht hebben. Wij kunnen eigenlijk geen echte keuze maken, schrijven een samenvatting over alle landen en delen van landen die we hebben bezocht, maar willen wel een top 5 afgeven:

Gerard is het meest gecharmeerd van Cook Islands, Alaska en  Canada, maar ook van Peru/Chile/Paaseiland.

 

1.

Alaska, is helaas een staat van Amerika, maar een van de pareltjes wat we hebben gezien, geweldig alleen al die mooie gletsjers, die er nu nog zijn. Wij zouden willen, dat een Trump zich eindelijk eens met de natuur bezig hield, i.p.v. ruzie te maken met alle landen, zoals hij nu weer doet met Denemarken. Denemarken, geef Groenland nooit op. Geologisch behoort het misschien tot het Amerikaanse continent, maar ik denk dat hij op een goedkope manier wil scoren, zoals een minister van buitenlandse zaken Alaska in 1867 kocht van de Tsaar van Rusland. Wij hebben een prachtige cruise beleefd, het is n.l. niet mogelijk om anders dit deel van Alaska te bezoeken. Wat een schitterende organisatie en een heerlijk bedrijf Princess Cruises met heel goed personeel, was voor ons geweldig, van begin tot eind.

Zeeleeuwen

Prachtige zonsondergang

Nog gletsjer, maar slinken als sneeuw voor de zon

2.

Raratonga is een eiland wat behoort tot Cook Islands. Cook Islands, van Oost naar West, zijn verspreid over een afstand van zo ongeveer Londen tot de Oeral in Rusland. Maar wij kunnen iedereen aanraden, dit eiland te bezoeken. Geen stoplichten, het verkeer max. 50 kilometer per uur op het hele eiland en iedereen houd zich daar aan, heerlijk fietsen en lekker eten. Een eiland, Atol, om helemaal tot rust te komen. Je moet wel gezond zijn, want het dichtstbijzijnde grote ziekenhuis, ligt in Auckland Nieuw Zeeland en dat is 3 uur vliegen.

Cook Island, of wel Cook Atol genoemd

 

Een echt Rarotonga biertje is best te drinken

De prachtige zwarte parels

3.

Canada, dit is het  land waar we zo zouden kunnen wonen als Nederlanders, de mensen werken er nog hard en de natuur is overweldigend. Je kunt als je wilt werker er nog steeds iets moois opbouwen. We hebben met onze familie op Vancouver eiland afgesproken, dat we onze huizen gaan ruilen in de toekomst, zij straks in ons huis en wij in hun huis, dus Canada hopen wij nog vaak te bezoeken.

Veel zwarte en bruine beren in Canada

Maar ook wasberen

Nooit op dit trapje gestaan met het schaatsen, maar toch leuk dat het nu kan in Whistler  Vancouver Canada

In Canada wordt veel aan sport gedaan, ook voor gehandicapten

High tea met oom Arnold en Tante Annie

Maar ook heerlijk bloemkool aardappelen en een heuse gehaktbal, bij Tante Annie

4.

Peru, wat is Cusco en Machu Picchu iets geweldigs, dit moet je zien en je natuurlijk verdiepen in de geschiedenis van de Inka’s. Ondanks dat we last hebben gehad in Cusco, van hoogteziekte, was het meer dan de moeite waard. Ook heeft de stad Lima geweldige restaurants, waar we in Nederland nog een puntje aan kunnen zuigen. Natuurlijk is er nog heel veel armoede en corruptie, je zou het allemaal aan moeten kunnen pakken, maar dat is voor ons niet mogelijk, vandaar dat we het moeten accepteren, maar roepen eindelijk de leiders op om eens na te denken, wat zij allemaal kapot maken in hun landen.

 

 

Van Tahiti naar Paaseiland

Eindelijk was het dan zover

Schitterend om met eigen ogen te zien

 

Gerard een paar mooie truien gekocht van de wol van de Alpaca

We gaan weer een dagje bedelen en nemen het hele gezin mee

Het lekkerste drankje dat ik ooit heb gedronken in Chile en Peru

 

Heel stiekem waren Peru, Paaseiland en Chile een beetje mijn favorieten, dus vandaar nog een paar extra foto’s heerlijke landen en prettige mensen. Daarna komt voor mij ook Alaska, Cook Islands en Canada.

5.

Paaseiland en Chile, Paaseiland ook zo’n heerlijk eiland om te relaxen en toch veel te zien. voor mij is dit eiland altijd nog verbonden met Boudewijn Buch zijn televisie programma. Dit was ook het eiland, waar ik mijn GSM en Ipad had laten liggen en er achter kwam, nadat we in Santiago de Chile waren gearriveerd.

Chile is ook zo heerlijk en hebben hier een paar leuke mensen leren kennen die we ook thuis mochten bezoeken, dat is zo leuk als je een wereldreis maakt en kennis maakt met de “rituelen”van een land. De Andess en Val Paraiso is geweldig. We hadden hier graag Patagonia bezocht, maar werden van alle kanten gewaarschuwd, dat dat in deze tijd van het jaar niet goed was i.v.m. sneeuw en ijs op de wegen en dat we met kettingen zouden moeten rijden, dus dat houden we voor een volgende reis in petto.

Veelgevraagd model op Paaseiland

Ze lijken een beetje op de Poaskerlkes in Ootmarsum maar dan in het klein op Paaseiland

Met schitterende muziek en dans op Paaseiland

Hoe mooi kan iemand zijn, nou zij!!!!! Paaseiland

Een schitterende krater op Paaseiland

Vaarwel Paaseiland, op naar Chile

Aankomst in Santiago de Chile

Heel gezellig met lieve vrienden uit Santiago de Chile die we op Paaseiland hadden leren kennenbij Marco Polo op de Plaza des Armes

Prachtige decoraties bij de Universiteit in Santiago de Chile

Schitterend in het Andess gebergte in Chile

De prachtige schilderingen in Val Paraiso Chile

Mijn favoriete muurschildering Chile

6.

De landen in Zuid Oost Azie, van Thailand naar Laos van Laos naar Vietnam, van Vietnam naar Cambodja, wat hebben we hier de eerste maanden genoten. Ook hier kun je bijna niet een land opnoemen, waar we het niet prettig hebben gehad. Geweldige mensen en een fantastische gast vrijheid. Liefde mag je zeggen voor hun land houd hen op de been, ondanks dat corruptie hier hoogtij viert. Het paleis in Thailand, maar ook de schitterende treinreis naar Laos. Laos een van de landen met de meeste armoede, maar per hoofd van de bevolking waar de meeste Lexus auto’s rijden.  Vietnam, van Etnisch museum tot Mausoleum, maar ook de “Oude Franse” binnenstad is zeker de moeite waard, maar een grote tegenvaller was het eiland Phu Quoc, dat voor Cambodja ligt en wat overlopen is door Chinezen die er een soort 2e Las Vegas van maken. Cambodja, het prachtige koninklijke paleis, de de Killing Fields en de Angkor Tempels en je moet in Pnom Phen een wandeling langs de Mekong rivier maken en lekker ergens aan de waterkant iets eten of drinken. het is wel jammer, dat er nog steeds geen echte milieubewustheid bij de mensen is en plastic zie je overal. De brommertjes zijn in al deze landen denk ik een ware plaag voor het milieu, dus daar zal best nog heel wat aan de infrastructuur gedaan moeten worden, om deze allemaal te vervangen voor elektrische auto’s. Natuurlijk is ook Bali voortreffelijk om een paar weken te vertoeven en te relaxen en gelukkig hebben ze hier ingezien, dat plastic een ware plaag is. Je kunt hier schitterende wandelingen maken door de rijstvelden en daar waar de stranden dagelijks worden schoongemaakt is het heerlijk om een prachtige strandwandeling te maken. Singapore de moeite waard om te bezoeken, maar 2-3 nachten is denk ik voor de meeste mensen voldoende.

 

Het Paleis in Bangkok

De markt “de Floating Marked” op het water in Thailand

Maar ook een schitterende markt aan de spoorlijn in Thailand

Parlevinkers in Thailand

Met de trein van Bangkok naar Vientiane Laos

De Franse Vredespoort in Vientiane Laos

Brommertjes, ze zijn overal in Azië

Dit soort elektriciteit draden of de spaghetti fabriek, vind je overal in Azië.

Dit beeld zie je nog in alle Aziatische landen

Veel armoede, maar ook rijkdom aan cultuur in Laos

Het Mausoleum van Ho Chi Min in Hanoi

Vrouwen werken hier hard om alle mondjes thuis te vullen Hanoi Vietnam

Ons bed van ca. 3.5 meter in Ho Chi Min Stad Vietnam

Prachtige zonsondergang op het eiland Phu Quoc Vietnam

Overal volop groente en fruit, in alle Aziatische landen.

Het Paleis in Phnom Phen Cambodja

De Killing Fields in Phnom Phen Cambodja

Een keer per jaar grote roeiwedstrijden op de Mekong rivier in Cambodja

Maar ook veel armoede, hier b.v. in de waterstad bij Seem Reap Cambodja

Angkor Tempels in Seem Reap Cambodja

Slapen doen de Aziaten overal

Op de 86ste etage in Kuala Lumpure Maleisie

De Petronas Tower in Kuala Lumpur Maleisie

Brunei een verschrikkelijk land, in de hoofdstad Bandar Seri Begawan, geen leven

Nooit mensen op straat in Bandar Seri Begawan, hoofdstad Brunei, altijd stil, afschuwelijk net een gevangenis in een gouden kooi

12 stempels in je pas van Brunei naar Kota Kinabilu Borneo Maleisië

Heerlijk verse vis in Kota Kinabilu Maleisië

Prachtige tuinen in Singapore

Vooral het hotel  met zwembad boven op de 3 pijlers, in Marina Sand bezoeken Singapore

Op Bali zijn ze beginnen in te zien, dat het toerisme achteruit loopt, als er niet wordt opgeruimd

Ook de offerbakjes, bestaan bijna helemaal uit plastic

Schitterende wandelingen door de rijstvelden

Een gewaagd bruggetje in Ubud Bali

Schitterende vijver met tempel in Ubud Bali

De traditionele dansen op Bali

Brunei, “willen we eigenlijk niet noemen” staat voor ons in Zuid Oost Azie met stip bovenaan om nooit meer te bezoeken zeer extreme islam aanhang en een erg ongezellig land. Jammer dat hier de grote inkomsten uit de olie komen, maar de mensen wel onderdrukt worden door de sultan.

 

7.

Nieuw Zeeland en Australië, geweldig genieten waar we veel van hebben gezien en zeker de moeite waard is om nogmaals te bezoeken. De afstanden zijn hier zo onnoemelijk groot, dat dit niet in een paar weken te behappen is, dus als we nog eens gaan willen we zeker Zuid Island  in Nieuw Zeeland bezoeken en in Australië van Perth. Sydney vonden een geweldige stad, waar we prachtige wandelingen hebben gemaakt evenals Auckland in New Zeeland, maar totaal verschillend.

 

Een gebied met schitterende zwavelbaden NZ

Maar ook om zelf te genieten NZ

Wat een geweldig uitzicht Sydney Australië

Great Barrier Reef, dolfijnen, een complete verrassing, Australie

 

8.

Ook Tahiti heeft zulke schitterende eilanden o.a. Morea, waar ik een keer heerlijk mocht golfen.Hier hebben we een heerlijke tijd doorgebracht, leuke en lieve mensen, maar zit je ergens in de bergen op het eiland, zorg er dan voor dat je in ieder geval een auto gaat huren en gaat genieten van de andere kant van het eiland, want dat is niet te lopen.

 

Een lekker dagje golfen op Morea Tahiti

Een plaatje gelijk aan Bora Bora

Dit zijn toch plaatjes om zo’n prachtige zonsondergang te hebben, met zeer zware wolken boven Tahiti

Prachtig uitzicht met op de achtergrond Tahiti

Vanuit ons bed richting zee

9.

Als laatste op onze verlanglijst van de toekomst zijn Costa Rica en Amerika. Natuurlijk hebben deze landen heel mooie gebieden, maar voor ons heeft het ook te maken met het slechte leefklimaat. Costa Rica is een land, waar momenteel alleen maar aan geld wordt gedacht, d.w.z. hele stukken natuur worden opgeofferd voor Ananas, bananen en natuurlijk de Palmolie. Als je naar een resort wilt en alleen bruin wilt bakken, dan zal het allemaal mooi zijn, maar wij hebben bij het bezoeken van landen iets anders in gedachten en komen ook daar waar de toeristen zo goed als nooit komen.

Costa Rica een heel groot verschil met de prachtige natuur en rijke omgeving

Prachtige natuur

Prachtige resorts

Midden in een mooie natuur

10.

Amerika heeft een groot aantal staten waar we nog graag naar toe zouden willen, maar het leefklimaat is daar zo slecht, dat het niets aantrekkelijks heeft. Wij zijn er geschrokken van de drugs en drankmisbruik en hoeveel mensen waaronder de veteranen, onder de brug liggen, of hele parken die bevolkt worden door deze mensen. Natuurlijk zijn er staten die we nog graag een keer willen bezoeken en hebben we het reuze naar onze zin gehad in Arizona, Californië en de staat Washington.

San Diego Californië, een leuke stad

De grens met Mexico

Palm Springs

 

Dit prachtige museum is de moeite waard Californië

 

Mooi kunstenaarsdorpje op een steenworp afstand van de Mexicaanse grens in Arizona

Sedona geweldig, vooral bij zonsondergang

De hors shoe band

The Antilope Canyon

Via de Grand Canyon naar de route 66

Via de Route 66 de Hoover Dam

Van de Hooveer Dam naar Las Vegas

Las Vegas moet je een keer bezoeken, maar 24 uur is voor niet gokkers misschien voldoende

 

San Fransisco een de stad trieste blik met al die drugs en drankproblemen

Langs de Westkust vervolgen we de reis via Oregon richting Seattle in de staat Washington en dat was geweldig qua natuurschoon.

Misschien zit er ook zo’n gat in de Amerikaanse economie

In Seattle aangekomen, kun je er niet omheen en moet je de Space Needle en de Boeing fabrieken bezoeken.

De Space Needle

De Boeing fabrieken

Jullie zien, dat we ons fantastisch hebben geamuseerd ook in Amerika, maar het land en de mensen vinden wij vergeleken met de 80er jaren veel rouwer geworden en gaat dat heel snel.

 

Alles was meer dan de moeite waard en we zouden het zo weer over doen, maar dan natuurlijk naar andere gebieden.

 

Wat een heerlijk weerzien met Nederland.

Bij terugkomst hadden we voor 3 dagen een hotel genomen in Amsterdam. Slechte service, slecht eten, dus daar waren we niet zo gelukkig mee, vooral omdat we destijds de verhalen van de directeur van Corendon hadden gelezen, alles was eigenlijk beter dan bij andere hotels, maar dat viel tegen, goed, foute keuze gemaakt en dat komt dus niet alleen voor op een wereldreis, maar ook in je eigen land.

We laten ons verblijf niet verpesten want er is in Amsterdam meer dan Corendon, dus met de shuttle naar Schiphol en vandaar met de trein naar Amsterdam en dat was weer een gevoel als vanouds, zie onze foto’s

Terug in Amsterdam, nergens ter wereld zoveel fietsen als in NL.

Prachtige grachtenpanden

Dit soort mensen hebben we op onze reis zo goed als niet gezien

Heel speciaal in de multi culti stad van Halsema

Prachtige doorkijkjes

 

Niet zo stekelig als in Arizona USA, maar bij de Bijenkorf

Natuurlijk moet je even een terras bezoeken gingen naar cafe van Zuijlen, Torensteeg 8, waar we een drankje, met een paar heerlijke Hollandse croquetten bestelden, wat voel je je toch rijk om zo te kunnen genieten. We hadden natuurlijk ook het geluk dat het weer zo geweldig was, dat we heerlijk buiten konden zitten en zo iedereen aan ons voorbij konden zien trekken.

 

Gezellig eten bij Loetje, in Ouderkerk aan de Amstel

Gerard smaakte het verrukkelijk

Met Marc een heerlijk afzakkertje nemen bij de Schuilhoeve

 

Na 3 dagen Amsterdam ging de reis richting het Oosten, Marc bracht ons terug en dat is natuurlijk wel een lekkere verwennerij om niet met de trein te hoeven reizen en gingen we heerlijk 2 weken logeren in het huis van onze lieve vriendin Barbera Roelofsen, waar we ook heerlijk konden wonen voordat we oktober 2018 vertrokken op onze wereldtour, dus de cirkel is rond en zijn weer terug waar we vorig jaar zijn begonnen en dat is ook heerlijk, even de tijd om te acclimatiseren.

Een lekkere salade bij BARDOT in Enschede

 

Wat te denken van een heuse kinderverjaardag Daan werd 4 jaar met veel cadeautjes Finn zit er heerlijk naast

Geweldig, eindelijk mijn zusje weer te zien, met haar zoon, neef Tim

Een kapsel wat weer bij me past

Een heerlijk gevoel

Een cadeautje voor Gerard

Eindelijk weer een heel lekkere After Shave, dat is iets wat je niet gebruikt, als je met een rugzak op reis gaat.

Tussendoor moet er natuurlijk even gepoetst worden, want iemand die je huis geeft om in te wonen, hoort natuurlijk ook weer in een schoon huis binnen te komen, dat hebben wij voor de gastvrijheid graag over. Lieve Barbera wat was het weer groots van je, dat wij hier toch weer een schitterend onderdak vonden.

8 Maanden had ik voor me laten werken, maar dat is vanaf nu weer afgelopen, maar goed voor de beweging

Lekker poetsen

Bij Barbera’s terugkomst hebben we meteen haar verjaardag gevierd en haar overvallen, met een versierd huis en  een heerlijke fles champagne. Fijn om elkaar weer te zien en waren blij, dat ze in goede gezondheid terug kwam uit Zuid Frankrijk.

Verjaardag vieren van onze lieve vriendin Barbera

Een mooi triootje

Na een gezellig avondje, gingen wij naar ons nieuwe onderkomen naar Bad Boekelo, waar we een heerlijk appartementje hebben en  heel gezellig is en het is natuurlijk ook weer fijn iets voor jezelf te hebben. Dat je met heel weinig kunt leven, want we leven nog steeds met de spullen uit onze rugzak en dat houden we vol, want als we straks naar het Zuiden afzakken, dan moet dit in de auto en moet ook niet teveel zijn, want dat is alleen maar veel gesleep en als je een wereldreis hebt gedaan van 8 maanden met 20 kilo, dan kun je daar eigenlijk heel goed mee leven. Natuurlijk is het heerlijk, dat we het straks ook weer fijn zullen vinden in onze eigen meubels te zitten en s’avonds in ons eigen bed kunnen gaan slapen, heerlijk ook daar kijken we naar uit, maar dat zal nog even duren.

Bad Boekelo, midden in de natuur

Heerlijke appartementjes

Blijf lezen!!!!!!!!

We stoppen hier niet, want we hebben natuurlijk nog een hele reis voor de boeg, die binnenkort gaat beginnen en willen we jullie graag van op de hoogte houden. Ook heb ik nog een mooi fenomeentje,, maar wel een Nederlands fenomeentje, misschien Twents of zelfs Boekeloos? Jullie mogen beslissen.

 

 
142. Van Anchorage Alaska naar Los Angelos Californie en dan Londen Amsterdam

Een nachtje slapen in Anchorage en werden meteen geconfronteerd, dat we de terrasdeur niet open konden zetten omdat hier wel beren voorkwamen, dus dat was jammer, maar aan de andere kant kun je zeggen, dat we een geweldig gevoel hadden dat we nog steeds in een overweldigend mooie natuur waren van Alaska, waar we zo van hebben genoten. Jammer dat hier een anti klimaatman als Trump de president van is.

Hier moest volgens de Motel eigenaresse een beer hebben gelegen

We vlogen met Alaska airlines en ik moet zeggen dat ging er niet erg rustig aan toe, we vertrokken op tijd, maar de race over het vliegveld naar de startbaan hadden we nog niet eerder zo heftig meegemaakt en dat werd bij de landing in Los Angelos nog heftiger.  Het leek een beetje op de Formule 1.

Richting vliegveld

Vlot geholpen bij het inchecken

De politie van Alaska

Het grootste dier in Alaska met een ptachtig gewei, de eland

Startbaan

Vanuit het vliegtuig de autobanen

prachtig uitzicht over Anchorage

Mooi helder weer

Met schitterende uitzichten

Nog even een uitkijkje naar de mooi met sneeuw bedekte bergen

 

 

We hadden even met een van de stewards gesproken, die ons vroeg waar we vandaan kwamen en toen we vertelden, dat Alaska onze finale trip was in een wereldreis van 8 maanden, werden we door de mensen van Alaska Airlines helemaal  in de watten werden gelegd en kregen de nodige aandacht. We hoefden bij wijze van spreken maar de hand op te steken en ze stonden al weer bij ons om ons te verwennen met allerlei lekkers.

Wat een aardige mensen, waar helemaal door in de watten werden gelegd

Aankomst op Los Angelos

Een binnenlandse vlucht, dus geen controle

In Los Angelos bleven we 2 dagen om ons helemaal voor te bereiden op de laatste etappe, via Londen naar Amsterdam. We hadden een hotel besproken met een zwembad, zodat we nog even heerlijk konden genieten van de rust en toch dicht bij het vliegveld. We schrokken wel van de lucht van Kerosine, die boven het hotel hing en dat is wat eigenlijk toch moet worden aangepakt. We hebben natuurlijk een paar dingen moeten doen tijdens deze wereldreis, waar we zelf niet trots op zijn en dat is het vliegen en de Cruise, maar de Cruise is onvermijdelijk als je in Alaska de gletsjer wilt zien, maar net in de week dat wij in Alaska waren kregen we wel mee, dat de Cruise schepen zoveel vervuiling met zich meebrengen en dat is iets wat we toch niet willen, dus er zal niet gauw een Cruise voor ons volgen, Alaska moet in stand blijven zoals het nog is of beter worden want dat is juist waarom we zo tegen al die vervuiling zijn.

De dag van onze terugreis naar Europa

Ticket Los Angelos/Londen

Vandaag vertrekken we naar Amsterdam en hebben we ook weer heel veel zin in, want daar wacht ons straks een nieuw avontuur. Dit avontuur is ons zo goed bevallen, dat we er zo 8 maanden achteraan zouden kunnen plakken, maar helaas daat is niet mogelijk. Nederland roept ons, want als we langer weg blijven dan zouden ze ons zo uit de verzekeringen kunnen gooien, want in Nederland mag je per jaar maar 8 maanden in het buitenland verblijven en dat risico om uit de verzekering te worden gegooid, terwijl wij ons hele leven daar wel voor hebben betaald en ook tijdens onze reis, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn, dus op naar Nederland. Ook vinden we het natuurlijk leuk om Marc, Gerards zoon en mijn zus Riet en onze vrienden eindelijk weer te zien, want dat is natuurlijk wel de binding die wij met Nederland hebben.

 

Vertraging van Los Angelos met Britisch Airways naar Londen

In al onze 8 maanden reizen, hadden we niet een keer een noemenswaardige vertraging gehad, maar dat was vandaag toch iets anders, want de Airco was defect en die moest eerst gemaakt worden voordat we over de grote plas naar Europa konden vertrekken. We hadden bijna 2 uur in het vliegtuig gezeten, toe de Captain ons vertelde dat ze nog een ding wilden proberen, omdat er geen onderdelen beschikbaar waren en dat we anders in hotels zouden worden ondergebracht. 10 Minuten later werden we door de Captain op de hoogte gesteld, dat alles in orde was en we toch gingen vertrekken naar Londen.

Van Los Angelos naar Londen

Tussen door de informatie

Zo leuk om over de plaatsen te vliegen waar we ook geweest zijn tijdens onze reis

 

Voet op Europese bodem na 8 maanden

Eindelijk waren we na ca. 14 uur, inclusief vertraging in Londen aangekomen, dus moesten we snel zorgen dat we naar de gate, maar die terminal was ver weg van waar wij arriveerden. We werden hier met de meeste spoed naar toe gebracht en konden ons met een rode kaart, die we bij het uitstappen hadden gekregen naar de gate begeven, althans dat dachten we.

 

Deze kaart zou ons snel naar de  gate brengen waar we moesten zijn

Vertraging van Londen naar Amsterdam met Britisch Airways

In Londen kwamen we eigenlijk te laat aan voor onze aansluiting naar Amsterdam, maar er wordt alles aan gedaan om toch nog mee te kunnen vliegen. We kregen een speciale rode flyer, zodat je overal voorrang hebt althans daar denk je, totdat je bij de check inn controle komt waar je door de douane moet, dus wel even je mond open doen en goed je flyer laten zien, dat je voorrang hebt op alles, dus daar werd na onze vraag ook aan voldaan. We waren op tijd bij de gate, maar toen konden we weer rustig gaan zitten, want ook ons vliegtuig van Londen naar Amsterdam had minstens een uur vertraging.

Vertraging van ca. 1 uur

Aankomst op Schiphol

EINDELIJK WAS HET ZOVER EN KONDEN VADER EN ZOON ELKAAR IN LEVENDE LIJVE WEERZIEN.

Het was een heerlijk weerzien tussen Gerard en zijn zoon en dan komen toch wel even wat emoties bovendrijven. Ik vind dat mannen vaak doen alsof zij geen emoties hebben, maar als je je partner een beetje kent, dan zie je de emoties natuurlijk wel en dat is een heerlijk gevoel.

Een blije Pa en Zoon

Dit hart zal nog lang bewaard blijven en geven wij weer door aan iemand anders

 

Lieve mensen, dit was een van de mooiste jaren uit ons leven, een herinnering voor zo lang we leven en hebben daar een mooi dagboek aan over gehouden, waar we jullie graag in mee hebben laten delen. Dit is niet het einde van het verhaal, want we gaan nog een samenvatting maken over de landen, de kilometers die we hebben gereden en gevlogen, de busverbindingen en alle leuke en gekke en minder leuke dingen die we hebben meegemaakt en wat vanaf nu onze toekomst is. De teurgkeer in Nederland en hoe snel je alles weer heel gewoon verder gaat als je er zelf niet iets moois van maakt.

Wij zitten niet te wachten op de postbode, die kwam n.l. al lang niet meer bij ons, want alles gaat bijna via de electronische weg. Wij willen nog graag een aantal jaren een heerlijk woongenot hebben en vertrekken daarom over niet al te lange tijd richting het zuiden. Er is niets besproken, maar als je 8 maanden met een rugzak  met 20 kilo de wereld kunt rondreizen, dan is het in Europa nog veel gemakkelijker.

Laat je verrassen, maar lees als vervolg op ons laatste verhaal onze samenvatting, jullie kunnen dan altijd nog beslissen of dit ook iets voor jullie is. Wij hebben onderstaande ter harte genomen.

 

YOU ARE ALWAYS ONE DECISION AWAY FROM A TOTALLY DIFERENT LIFE 

 
141. We verlaten ons schip en vertrekken naar Anchorage Alaska

Wat hebben we genoten op deze cruise en voor Gerard is het een van de meest interessante landen die hij op onze wereldreis heeft meegemaakt. Wat een fantastische natuur waar we 8 dagen van hebben mogen genieten. Alles is tot in de perfectie is geregeld, op de boot, maar ook bij het vertrek van de boot naar de bus, onze rugzakken zaten al in de bus toen wij daar aankwamen en dat ging in zo n snelheid, onvoorstelbaar.

Een laatste blik op ons Cruise schip

De bussen stonden al gereed

Een rondje door Whittier waar 250 mensen wonen

Een laatste blik op de gletsjers

Vanuit Witthier werden we met een bus naar Anchorage gebracht, maar eerst nog een kleine excursie door Whittier, een plaatsje dat ooit door de regering was aangewezen als militaire basis, maar wat helemaal mislukt is. er wonen nu nog ca. 250 inwoners, wat mij afschuwelijk lijkt, afgesneden van de buitenwereld en 365 dagen met elkaar van kerk naar werk van school naar huis allemaal op een paar vierkante kilometers. Er wordt veel gevist en veel mensen vanuit Anchorage en de rest van Amerika, die hier gaan vissen. Het is verschrikkelijk duur en kost duizenden dollars,  om hier te mogen vissen in Whittier en omgeving kost een ligplaats voor een jaar ca. $ 1 miljoen dollar, maar om hier een week te mogen vissen is ook niet goedkoop. Voor ons zou het niets zijn, omdat wij toch wel een beetje van wat meer warmte houden dan van deze kille omgeving, maar hier is het vissen natuurlijk ook een stuk inkomen, maar zo ook de jacht.

Zo komen de mensen in de weekenden naar Whittier

 

Vanuit Whittier gaat er maar een weg naar Anchorage, die bij de uitgang van Whittier door een tunnel, waar maar een wegdeel bruikbaar is, maar niet alleen voor auto’s en bussen, maar ook de trein moet hier doorheen.

Vandaar dat er ook een wachttijd is waar je net als voor een ferry, in rijen staan opgesteld en moeten wachten tot het licht op groen is en dat kan af en toe best wel 30 minuten duren voordat je aan de beurt bent.

De bussen moeten wachten tot de tunnel leeg is

De ingang van de tunnel

De enige weg die ook als spoorlijn dient

Wel een heel smalle tunnel

De uitgang van de tunnel

De wijde wereld in

Parkeerplaatsen zijn er volop

 

Ingang tunnel

Uitgang tunnel

Binnenrijden in Anchorage

Veel, heel veel watervliegtuigjes, maar ook gewone vliegtuigjes

Totempalen die je ook ziet in Anchorage

Veel ruimte tussen de gebouwen, geen intieme mooie stad

Een echte namaakbeer

Prachtig standbeeld

Van de wilde dieren worden allerlei mutsen etc. gemaakt

Ook veel poppen etc. gemaakt van wilde dieren

Standbeeld van een Eskimo jager

Een echte husky

De beer is overal

Officiële gebouwen van de Gemeente Anchorage

 

Hieronder een prachtig beschrijving van Alaska en hoe Alaska is ontstaan. Deze beschrijvingen kun je in de stad Anchorage vinden in de winkelstraat en kun je ook wel de bijbel van Alaska noemen.

 

Beschrijving vanaf 1756

In 1867 Alaska gekocht door de USA van Rusland voor $ 7.2 miljoen.

 

Het is leuk de stad Anchorage te bezoeken, omdat Alaska erg dun bevolkt is, maar er toch nog een stad is met 280.000 inwoners en waar zich ook een het uitgaansleven afspeelt. We hebben hier een heel leuk restaurant gevonden met een bierbrouwerij.

 

Een heerlijke wisky

Een heel gezellige bar

Een prachtige bar en drank genoeg

Het eten en de drank was heerlijk en weer een schitterende afsluiting van een prachtig land.

Weten jullie dat er op dit moment al bijna 8 maanden opzitten vanaf het moment dat wij in 2018 zijn vertrokken en nu met weemoed terug kunnen gaan kijken, maar we kunnen ook vooruit kijken met een schitterende herinnering, want dat is echt een prachtige rugzak vol.

Morgen vertrekken we van Anchorage naar Los Angelos en het gekke is, dat we niet een keer hebben gedacht aan het einde van de reis, maar dat komt nu natuurlijk  heel dicht bij. We gaan jullie morgen bijpraten over onze reis van Anchorage naar Los Angelos en van Los Angelos via Londen naar Amsterdam.

 
140. Alaska, DEEL II Van Skagway naar Whittier, Anchorage Alaska

De staat Alaska is een heel speciaal land, het heeft 740.000 inwoners. Veel Amerikanen van buiten Alaska gaan jaren werken in Alaska, het heeft n.l. nogal wat voordelen belastingtechnisch gezien. Veel mensen proberen een jaar of 10/20  te werken, d.w.z. ieder jaar per persoon, $ 2000 belastingvrij ook wordt er weinig belasting over de goederen betaald, dus al met al wel heel wat voordeliger dan in andere staten van Amerika om te wonen. Maar, wil je dat ook?? De enige plek moet dan wel Anchorage zijn, want de rest is niet echt geweldig om te wonen.

Circa 12000 jaar geleden werd Alaska voor het eerst gekoloniseerd door Eskimovolkeren en diverse Indianenstammen, die Alaska via de Beringlandbrug, de toen drooggevallen Beringstraat Alaska binnenkwamen, maar  de meesten trokken uiteindelijk verder naar Noord en Zuid Amerika. De naam Alaska werd al in de Russische periode gebruikt, wat vaste land betekende.

Alaska werd op 30 maart 1867 door de Verenigde Staten van Rusland gekocht, op initiatief van de minister van Buitenlandse Zaken, William Seward. Hij ging in onderhandeling met Saar Alexander II. De verenigde Staten betaalden slechts 7.2 miljoen dollar voor het hele gebied, omdat Rusland dacht dat het land weinig waard was. De meeste Amerikanen waren niet erg enthousiast en werd wel Seward’s Folly genoemd. Ik denk dat Rusland deze deal graag zou willen herroepen, maar de deal was onherroepelijk en een mooiere strategische plek had Rusland zich niet kunnen wensen. Alaska is zo groot als Spanje, Frankrijk, Duitsland en de Benelux samen.

 

Klondike is een regio in Yukon, in Noord West Canada en ligt aan de grens bij Alaska een klein riviertje bij Dawson City, dat uitmondt in de rivier de Yukon. in deze omgeving werd er rond 1896 goud gevonden en dat bracht rijkdom voor Alaska en Amerika.

I know but you maybe don’t know,  Niet Anchorage is de hoofdstad maar het kleine Juneau

 

Aankomst in Skagway, onze laatste plaats waar we van het cruiseschip af kunnen. Vanaf hier blijven we aan boord, totdat we in Whittier naar Anchorage van boord gaan

Skagway

 

Een prachtig standbeeld van de gouddelvers

Pistolen verboden, wat zegt u?????

Souveniers

Huis voor bijeenkomsten

Harley Davidson

Prachtige muurschilderingen

 

Het reisbureau in Skagway, had een foutje gemaakt en ons s’morgens vergeten mee te nemen en kregen daarom een tasje met allerlei kleine leuke cadeautjes en alles werd helemaal goed gemaakt met de tour die middag..

Een excuus tasje

Nadat we heerlijk in het stadje Skagway hadden rondgelopen, koffie hadden gedronken in een heel leuk oud hotelletje, konden we eindelijk aan boord gaan van de bus. Een chauffeur van Skagway Tours, die het helemaal in dollars waard was, heel gezellig, leuke verhalen en nam de moeite om ons overal te laten genieten. Soms draaide hij met zijn grote bus omdat er iemand in de bus riep dat er beren liepen, het kon natuurlijk, want veel verkeer zag je op deze weg niet. Ook vonden wij het heerlijk dat we niet

Het spoor van Alaska naar Canada

Overal watervallen

De eeuwige sneeuw, hoelang nog?

Een prachtige natuur

Je ziet ze overal

Single zwarte beer

Moeder beer met 3 kids

Deze mevrouw wilde even op visite bij de zwarte beer

Een unicum, een Golden Eagle and
Sea Eagle  gefotografeerd in hun vlucht

Een prachtige weg van Skagway naar Yukow in Canada

Heel speciaal zo’n grote bever

De terugweg van Canada naar Alaska

Prachtige natuur

Grensovergang van Canada naar Amerika

Wat natuurschoon betreft geweldig, maar geen staat waar ik zou kunnen wonen. het is geweldig om te zien en gezien te hebben, maar ben er zeker van, dat de plaatsjes die we tot nu toe hebben bezocht mij niet kunnen bekoren om te wonen.

Nadat we terug zijn op de boot, gaan we heerlijk douchen en  daarna lekker eten. We zijn niet teleurgesteld wat het weer betreft, bijna geen regen tijdens het bezoeken van de diverse plaatsen.

Heerlijk naar onze hut na een enerverende middag in Skagway

Daarna genieten van heerlijke Japanse sushi’s

 

De volgende morgen.

Camera en verrekijker steeds in de buurt

De volgendag gaan we op weg naar de Glacier Bay National Par, en College Fjord, met onderweg de prachtige natuur en waar je van redelijk dichtbij de gletsjers goed kunt bekijken. Helaas heb ik het gevoel, dat de gletsjers hier heel hard teruglopen, want als je ziet dat sommige gletsjers ineens ophouden midden op een berg, die vroeger doorliepen tot in zee, zet mij dat echt wel aan het denken.

Prachtig met die grote zeemeeuwen

 

Grote stukken ijs die we overal tegenkwamen

Tegen de kou goed gekleed

 

Zeehonden

 

Prachtige Gletsjer

Tijdens ons bezoek, zagen we telkens weer stukken ijs en sneeuw van de gletsjers in zee verdwijnen

Schitterende Gletsjer uitloper

Prachtig, de met sneeuw bedekte bergen

De bovenstaande plaatjes, staan in ons geheugen gegrift en het zou verschrikkelijk zijn, dat onze jeugd, nooit meer zoiets moois zou kunnen zien. voor ons was het puur genieten en de cruise voor ons een noodzakelijk kwaad was, omdat je hier niet met bus trein of auto kunt komen.

 

Nog even genieten van het laatste zonnetje op het schip

Genieten van de prachtige uitzichten

Afscheid nemen van de leuke arts uit de omgeving van Los Angelos, die we op de eerste dag reeds hebben ontmoet

Nog even uitkijken over de boot

Nog een heerlijk kopje koffie voor het vertrek met uitzicht op de haven van Whittier

Het is zover, na 8 dagen op dit cruiseschip te hebben doorgebracht, is het dan eindelijk zover en moeten we het schip verlaten. Wij staan versteld hoe alles bij het inchecken en nu ook weer bij het uitchecken keurig en goed geregeld is.

In de hal waar we naar de bus begeleid worden

Onze grote rugzakken zijn tijdens het ontbijt al opgehaald, dus we hoeven alleen maar aan de kleine te denken

 

We vertrekken van Whittier met de bus naar Anchorage, een stad met 280.000 inwoners. Anchorage  is een redelijke stad met aardig wat winkels, maar ik kan niet bepaald zeggen dat het een geweldig gezellige stad is. Ontzettende brede straten en alles ver uit elkaar, niets knus en gezellig, maar hier ga ik jullie in de laatste episode alles over vertellen.

Dan zullen we onze bevindingen van Whittier naar Anchorage, van Anchorage naar Los Angelos van Los Angelos naar Londen en van Londen naar Amsterdam gaan beschrijven.
139. De ultieme cruise naar Alaska DEEL 1

Vandaag vertrokken we van Vancouver Island, vanuit Victoria, naar Vancouver Stad, Oh wat staat ons nu weer te wachten. We vertrekken van Swartz Bay naar Tsawwassen. We gaan nog eerst een nachtje in White Rock slapen, daar wonen Linda en Chris, die we in Sedona in Arizona  USA hebben leren kennen.

Mieke en Paul, de nicht en neef van Gerard hadden ons aangeraden van Victoria naar het vaste land de boot te nemen, omdat deze route veel mooier is dan hoe we aangekomen waren op Vancouver Island. De prijs is hetzelfde, maar inderdaad veel mooier.

We verlaten Victoria BC

Met de Ferry van Victoria naar Vancouver

Op de achtergrond Victoria

We waren niet de enige Ferry

In alle vrijheid

We hebben in White Rock met Linda en Chris een heerlijke wandeling langs de kust gemaakt en  een leuke middag en avond gehad en heerlijk met zijn vieren genoten, we gingen s’avonds gezellig eten bij een Vietnamees restaurantje en het was weer heerlijk.

Eten in Amerika, Canada en op de Cruise, zal wel de nodige kilo’s teweeg brengen, maar dan moeten we maar even heel erg streng lijnen als we terug zijn in Europa, dat wordt vast geen probleem, want 10/15 kilo zit er zo bij op, maar dat schrijf ik toe aan de leeftijd en het foute eten.

Op weg naar Vancouver centrum

Nu naar ons Cruiseschip

Een prachtige motorclub

De entree naar het auto verhuurbedrijf Alamo

Alle koffers werden meteen naar de ontvangst gebracht en hadden we geen omkijken meer naar

Onze kilometers die we in Canada hebben gereden

Voor degene die een auto wil huren in Noord en Midden Amerika, vinden wij Alamo geweldig. Misschien wat duurder, maar een geweldige service.

NU INCHECKEN OP PRINCESS CRUISE

Wij hadden tot het laatste moment gewacht om een cruise te boeken. A. Een cruise is niet goedkoop en B. We wilde een enkele reis naar Anchorage. C. We wisten niet precies hoeveel dagen we nog hadden als we weer terug zouden komen in Vancouver.  Als je een 7 dagen reis met Princess Cruise maakt, ga je helemaal tot een klein plaatsje Whittier, naar Anchorage word je dan later met de bus naar toe wordt gebracht. Princess Cruise is het enige schip dat zover mag komen, dus wij wilden zover met het schip Alaska invaren, want dan zie je tenminste de gletsjers en dat is iets waar wij wel voor gingen. Ook ga je niet zo gauw weer naar Alaska, dus wilden we graag naar Anchorage en wilden graag wat meer weten hoe het leven in Alaska is. Alhoewel Anchorage niet de hoofdstad is, speelt zich hier wel bijna alles op regeringsniveau af. De hoofdstad is maar een vrij klein plaatsje en daar komen we op de tweede stop.

Wij zijn mooi op tijd, rond 13.00 uur op het schip. De bagage kwam ook al heel snel en alles was in onze hut met balkon tot in de puntjes verzorgd.

 

Vancouver Haven

Alles was goed aangegeven

Inchecken

De Holland America lijn voor ons

Op ons balkon van onze hut

Op het balkon van onze hut

Gerard nam het er heerlijk van, even een middagdutje

Het schip bekijken

Het zag er allemaal heel erg goed verzorgd uit

Op het schip is van alles, wie wil schaken is hier ook gelegenheid

Prachtig zwembad

Bijna elke avond een optreden

Een groot theater voor uitleg

Er was een groot theater, waar elke avond een optreden was en waar de eerste middag uitleg over de reddingsvesten etc. gegeven.

De Holland America Lijn trok gezamenlijk met ons op,  in Skagway keerden zij weer terug naar Vancouver

Uitzicht Op Vancouver

Uitzicht vanaf een van de bovenste etages naar Vancouver stad

Een landende helicopter

Helicopterplateau

Heerlijke terrassen

Een prachtig zwembad van twee kanten gezien

Kinderzwembad en kleine speeltuin

Mooi uitzicht over een dek

Hot tube

We gaan los van de kade

We laten Vancouver achter ons

Watervliegtuigjes, vliegen hier af en aan

De kade vanaf het schip gezien

Het weer was fantastisch, dus heerlijk in het zonnetje was mogelijk

Ik laat jullie nog even een paar foto’s zien van de afvaart met Vancouver op de achtergrond, daarna een kleine sessie van de volgende avond met de schitterende zonsondergang

Vancouver vanuit zee gezien

Hier staan heel veel mensen die fietsend hier naar toe zijn gekomen

f

Vogelvrij

Heerlijk eten met een arts uit Californië uit de buurt van Los Angelos

Heerlijk genieten van de zonsondergang

s’Middags gezellig naar een wijnproeverij

Een heerlijk etentje

We zouden twee dagen op zee zijn, dat wil zeggen twee nachten en zouden dan om 06.30 A.M aanleggen in Ketchikan in Alaska en om 03.15 P.M. weer vertrekken en ik moet zeggen dat het ook wel genoeg was. we hadden niet in elke plaats een excursie geboekt, maar hadden een excursie geboekt daar waar wij het interessant vonden. We hebben een schitterende wandeling door Ketchikan gemaakt, maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen, dat het plaatsen zijn met ontzettend veel souvenirs, maar ik denk dat dat bijna overal is waar deze cruise schepen aanleggen.

Denk niet dat je het enige cruise schip bent wat hier aangemeerd ligt. De grootste tegenvaller is dat er in een haven soms 3 tot 5 verschillende cruiseschepen aangemeerd liggen, dat is eigenlijk niet wat wij graag zien, maar het is zo.

We zijn niet het enige cruiseschip dat aangemeerd is

Ons schip

De eerste souvenirshop

Een standbeeld van Goud mijnwerkers

Rokers vinden altijd wel ergens een plek om hun sigaret te deponeren

Grappige etalage’s

Op de hoek van de kerk zat een een Golden Eagle

Iets koeler was het hier wel, dus dan maar een jasje aan

Wij hoefden gelukkig nooit met de sloepjes naar de kade

Wat zij ik ook al weer, overal watervliegtuigjes

Onze afvaart naar Juneau in de middag

s’Middags een opvoering voor de jongsten

Een paar foto’s bij invallende avond

Wel een afzakkertje halen voor het slapen

Onze tweede stop is in Juneau, de hoofdstad van Alaska. Hier komen de notabelen 1 of 2 keer per week vanuit Anchorage aanvliegen, omdat de zaken die in een staat moeten worden geregeld hier worden getekend en de vergaderingen zijn ook hier, alhoewel de meeste werkzaamheden in Anchorage worden gedaan en voorbereid, maar Juneau is en blijft de hoofdstad. Het was ook leuk om s’morgens iets voor achten het aanmeren mee te maken, maak je ook niet elke dag mee. We kregen hier tot 09.15 P.M. genoeg tijd om alles te bekijken.

Toch een beetje een Nederlandse naam?

Een fantastisch trappenfenomeentje

Hoe doe je dat als je dronken bent?

Maar ook het dikkerdjes fenomeen is nog steeds aanwezig

 

Je kunt je voorstellen, dat het voor ons ook lijnen wordt als we terug zijn in Europa, maar daar willen we nu nog even niet aan denken. Tot nu toe zijn we alleen maar erg verrast hoe het is zo’n cruise. We hadden geen idee, ook al hadden we vreselijk veel mensen gesproken die op een cruise waren geweest, maar dan meestal rond de Middellandse Zee.

Morgen gaat de reis naar Skagway en arriveren daar rond 05.30 A.M. en vertrekken hiervandaan weer om 08.30 P.M. De reis op een schip is best wel lang en ik wil jullie niet teleurstellen en jullie dus zoveel mogelijk door de foto’s mee te laten genieten en deel daarom de Alaska episode in 2 delen.

Na Skagway, blijven we bijna 3 dagen aan boord, omdat je dan de gletsjers van dichtbij kunt zien, waar je niet anders kunt komen dan met een cruiseschip, of een watervliegtuigje.

We gaan nu nog naar Skagway naar Glacier Bay National Park, daarna naar College Fjord en als eindbestemming gaan we dan naar Whittier en onze laatste overnachting in Alaska is dan in Anchorage.

 

See you and enjoy the gletsjers.

 

 

 
138. Familie in Canada? hoe bijzonder is de familie van Gerard? heel bijzonder!!!!!!!

Vandaag reizen we van het vaste land van Vancouver  Britisch Columbia, naar Vancouver Island. Gerard is helemaal in zijn nopjes, want vandaag gaan wij zijn Tante Annie (90 jaar en 6 kinderen ) en Oom Arnold (86 jaar en 2 kinderen) bezoeken.

De komende 10 dagen zullen we bij neef Paul en zijn vrouw Anne (zoon en schoondochter van tante Annie) logeren en gingen dan na onze aankomst even heerlijk pizza eten en ik kan jullie zeggen, ze waren heel lekker.

 

 

Het huis van Paul en Anne met een heerlijk uitzicht over de Stille Oceaan

Heerlijke tuin

Een prachtig ondergaande zon

Voor de komende 10 dagen is dit onze bodyguard

Tante Annie vond deze hond zo mooi toen deze nog in het nest lag en er waren er nog twee, dus ze adviseerde Anne ook de andere twee mee te nemen, gelukkig heeft ze dat niet gedaan want het is onvoorstelbaar hoe dit kleine hondje uit de kluiten is gewassen.

Paul, de neef van Gerard met zijn vrouw Anna, waar we de komende 10 dagen zullen logeren.

 

De eerste dag na onze aankomst, waren Gerard en ik naar het stadje Duncan gereden, om de omgeving van oom Arnold te bezoeken. Het stadje Duncan, is bekend om de prachtige totempalen.

De mooiste exemplaren vind je in Duncan op Vancouver Island

 

Genieten jullie nog steeds van deze schitterende exemplaren?

Sorry helaas geen totempaal

Helaas geen totempaal, maar het beeld is er niet minder mooi om

Schitterende exemplaren

In ieder hoekje is er wel een te vinden

De volgende dag gaan we oom Arnold bezoeken in Duncan en hij heeft voor ons een uitstekende lunch verzorgd, compleet met Nederlandse kroketten, toch geweldig dat er nog iets van Nederland is blijven hangen.

 

Een heerlijk terras

Een heel gezellige woonkamer met open haard

Een echte keukenprins

Een dag later gingen wij met oom Arnold naar zijn zoon Tom, (een neef van Gerard)  die Orthodontist is in Duncan en laat het nu een toeval zijn, dat ik voor dezelfde firma (destijds nog Zweden)heb gewerkt en hij daar regelmatig lezingen over implantaten geeft over de hele wereld. Tom woont hier zo mooi, de Orka’s zie je hier regelmatig voor zijn huis in de Stille Oceaan.

Hier woonde vroeger oom Arnold, maar door zijn beperking met zijn ogen heeft Tom zijn zoon het huis gekocht en er een prachtig mooi nieuw huis gebouwd

Logeerkamers voldoende

Een prachtig terras met uitzicht op de stille oceaan

Tante Annie vroeg ons, om zo vroeg mogelijk te komen, want ze zou het geweldig vinden, na al die jaren weer even Twents te kunnen praten en dat na bijna 65 jaar te zijn geëmigreerd naar Canada

 

Tante Annie, wilde ons heerlijk verrassen en wat dacht je, zo Hollands als het maar kan, een gekookt aardappeltje, bloemkool en wat dachten jullie van een heerlijke gehaktbal. Zo gezellig en even weer helemaal Nederlands, voor ons allemaal, wij omdat we al 7 maanden op wereldreis waren en zij omdat ze al bijna 65 jaar in Canada woont. Het Twents gaat haar nog steeds af en ze is voor haar 90 jaar een fantastisch fier mens en geniet elke dag nog van het leven. Haar dochter Hansie, helpt haar veel, omdat zij een van de kinderen is die vrij dicht bij haar woont.

Een prachtig uitzicht vanaf haar terras

rhdr

Tante Annie en haar dochter Hansie

Gerard voelt zich helemaal thuis bij Tante Annie

Gekookte aardappelen, bloemkool en gehaktbal

Een echt Hollands bord eten

Na het eten moet er altijd gewandeld worden, goed voor de gezondheid

Natuurlijk over Annie’s way

Na het wandelen, zie je de reeën en herten gewoon in de woonwijken lopen.

De dag daarna hadden Gerard en ik een afspraak gemaakt met de beide Canadese pensionado’s, om er een verrassingsdag van te maken. We haalden eerst de volgende dag tegen de middag tante Annie op en daarna oom Arnold en reden richting Victoria.

Het Empress hotel in Victoria waar de High Tea elke dag vol zit

Hier moet je soms al weken van te voren reserveren

Het zag er geweldig uit en het was er heerlijk

Genieten maar!!!

Natuurlijk gaan we ook naar een nichtje van Gerard in Victoria, zij wonen ook heerlijk en kijken over de Stille Oceaan naar Amerika. Gerard en ik zouden een dagje in Victoria (overigens een schitterend leuke stad) winkelen, i.v.m. onze Cruise, die we over circa een week zouden gaan doen. Mieke is een nicht van Gerard en getrouwd met Dave ze is een  dochter van tante Annie.

Nog 10 kilometer naar Victoria

 

Trudy, Mieke, Gerard en Dave, op de achtergrond de U.S.A.

De entree

Een schitterend uitzicht over de Stille Oceaan

Een heerlijke slaapkamer

Met badkamer

Schitterende Kunst

Voor de volgende keer onze logeerkamer

Een fantastisch huis

 

We hebben bijna iedereen ontmoet, tante Annie, oom Arnold, maar ook de meeste neven en nichten. Hier zie je hoe hecht dit contact door de jaren heen alleen maar sterker is geworden en hoe leuk het is. Velen van hen reizen nog regelmatig naar Nederland, maar ook over de rest van de wereld en het leuke is, dat Marc de zoon van Gerard ook weer zo welkom is, maar hoe kan het lok anders. Geweldige familie en ik ben helemaal blij dat ik nu bij de meeste van hen thuis ben geweest.

Als laatste bezoeken we het gigantische houtbedrijf bedrijf van Paul, de neef van Gerard en geweldig is om eens rondgeleid te worden. Paul is regelmatig bij ons in Nederland geweest en is een geweldig lief mens, waar we altijd binnen kunnen vallen. Hij is samen met Anne het stel van de familie, die ik het beste ken, maar dat doet niets af aan zijn broer en zussen, die heb ik nu leren kennen en wij kunnen alleen maar zeggen Tante Annie en Oom Arnold, jullie hebben een schitterende familie, met nog steeds een prachtig contact met de Nederlandse familie.

Het bedrijf van Paul 

Het hout in de droogkamers

Ovens voor de droogkamers

Klaar voor de export naar China

Zo’n Vrachtwagentje kost toch maar even 300 duizend euries

Wij zouden hier nog uren rond kunnen lopen, want toch wel interessant hoe dit bedrijf bijna helemaal geautomatiseerd, maar ook nog steeds veel mensenhanden nodig heeft.

Onze vakantie op Vancouver eiland zit er bijna op, maar eerst gaan we nog de plaats Tofino bezoeken en soms heb ik het idee, dat hier de tijd heeft stilgestaan, maar o zo mooi. We hebben Tante Annie beloofd geen afscheid te nemen, want we zien elkaar gewoon weer terug.

Via Coombstock een kunstzinnig dorpje naar Tofino

Onderweg naar Tofino, ook hier wordt aan de weg gewerkt

Waar ook ter wereld, kerken zijn overal

Prachtige doorkijkjes

Even een pauze

Gerard is de drone aan het bekijken

Hier is een drone bezig om een film op te nemen

Je zou er zo weer zin in krijgen

Lieve familie Roozendaal en Beltgens, de tijd was weer te kort, maar we hebben genoten van jullie allemaal. We hebben afgesproken dat we in de toekomst huizen gaan ruilen, wij naar Canada en jullie naar Europa. Canada een land om van te houden, maar vooral dat wij bij jullie geweldige familie zoveel tijd mochten doorbrengen. Canada wat een geweldig land om te wonen of vakantie door te brengen.

Lieve Paul en Anne, dank jullie wel, dat wij 10 dagen lang in jullie leuke appartement mochten logeren. we hebben genoten.

Zullen we zeggen, tot gauw in Europa?

 

Ons laatste gezellige etentje

 

De laatste reis gaat onze Cruise naar Alaska worden en ik hoop jullie in ieder geval hier ook te ontmoeten.
137. Vandaag gaan we van Vancouver, naar Whistler, Kamloops, Bannf, Jasper, Vancouver

Vandaag vertrekken wij met de bus vanuit Seattle naar Vancouver op het vasteland in Britisch Columbia. Een van de laatste etappes naar het einde van onze wereldreis. Wij gaan van het vaste land van Canada, naar Vancouver eiland en daarna weer terug naar Vancouver stad, waarvandaan we over 3 weken vertrekken voor de cruise naar Alaska.

Vancouver, ooit ontdekt in 1792 door George Vancouver wiens voorouders uit het Drentse Coevorden kwamen, het kasteel van de familie van Coevorden  staat nog steeds in het Drentse Coevorden.

Gerard let goed op de bagage

Het prachtige station van Seattle

De bus die ons van Seattle naar Vancouver bracht

De grens tussen Amerika en Canada

Britisch Columbia in Canada

Heerlijk eten bij de Japanner in Vancouver

We gaan natuurlijk wel met stokjes eten

Wij zaten in een hotel, vlakbij het stadion waar vanavond een voetbalwedstrijd werd gespeeld en buiten het stadion was het heel erg gezellig. Een voetbalwedstrijd tussen Vancouver en Portland USA, deze wedstrijd werd gewonnen door Vancouver met 1-0. Het was een schitterend feestje, met bands voor het stadion en ook dat is leuk, om zo met je neus in de boter te vallen.

Prachtige beelden van gehandicapten sporters

 

We hadden ook hier een prima hotel

Ook hier moet gegeten worden

We hebben hier weer een paar dagen voor ons zelf uitgetrokken en vertrekken overmorgen naar Wisthler, waar ik al zo vaak over had horen vertellen, door de familie van Gerard, door Gerard zelf en ook door Marc, die hier afgelopen jaar nog was geweest, dus zij hadden mij nieuwsgierigheid wel gewekt en ik laat me dan ook heerlijk verrassen. De ochtend voor ons vertrek naar Wisthler halen we de auto op, die we pas weer gaan inleveren als we naar het cruiseschip gaan. Het prettige is, dat we de auto af kunnen leveren in dezelfde terminal, waar we dan direct met een lift naar boven kunnen om aan de Cruise te beginnen, heerlijk en weinig gesjouw, de mensen van de Cruise Maatschappij, halen de bagage bij de auto vandaan en alles is heerlijk geregeld.

Vancouver stad vind ik leuk, omdat het niet een stad is waar alles op een hoop loopt, maar heeft iets van een stad met een dorps gevoel, hoe zeg je dat, wat rustiger en het is er niet zo hectisch. Misschien aan de kade waar de grote Cruise schepen aanleggen iets meer, voor in- of uitlading van de oude of nieuwe gasten.

In Vancouver wonen erg veel Chinezen, het blijkt n.l. dat er al heel wat jaren Chinezen in Canada wonen, nog uit de tijd van de aanleg van de spoorlijn in Britisch Columbia. Op 28 februari 1886 reed hier de eerste trein. Er is een fantastisch openbaar vervoernet in Britisch Columbia, voor vracht en personen vervoer. Hiervoor hebben 15.000 mannen hoofdzakelijk chinezen aan deze spoorlijn gewerkt, een groot deel van de Chinezen is na het voltooien van de spoorlijn niet teruggekeerd naar China. Daarom heeft Vancouver een grote Chinatown.

 

Goederenvervoer per spoor

Momenteel komen er sinds een paar jaar heel veel Chinezen uit Hong Kong, die daar weg willen i.v.m. de invloed die China hier wil uitoefenen op Hong Kong, na de teruggave door Engeland van Hong Kong aan China. Deze Chinezen, blijken het liefst met hele pakken zwart geld te komen, maar dat is volgens  het bankwezen niet mogelijk, maar de Chinezen willen graag voor hun zwarte geld een huis kopen en er blijven wonen. De huizenprijzen zijn voor de normale Canadees veel te hard gestegen en kunnen zich geen fatsoenlijk huis meer permitteren, omdat die er niet meer zijn.

Fietsen is ook hier goed mogelijk

Veel watervliegtuigjes

De haven van Vancouver met de Nieuw Amsterdam

Deze gans blijft hier gewoon zitten

Een prachtige stoomklok

De haven in Vancouver

Leuke winkels in Vancouver maar geen connectie met Bardot in Enschede

Radiostation

Deze rijden ook voor bij ons hotel

Op weg naar Whistler

Bungy jumping

Ook hier weer een fantastisch hotel

Het weer zat een beetje tegen

Maar wel een schitterend terras

Nooit op dit trapje gestaan in mijn tijd met het schaatsen, maar toch leuk dat het nu kan

Whistler , wat een leuk stadje

Ook al is het niet het mooiste weer van de wereld, je komt hier ogen en oren tekort. Sneeuw, Gletsjers, Watervallen, en wat te denken van de beren, helemaal te gek om deze in het echt tegen te komen. Als je over de wegen rijdt in Canada en daar staan ergens auto’s aan de kant van de weg, stop dan ook, dan zijn er beslist beren te zien, maar we gaan nog eerst lekker eten en een nachtrust verder vertrekken we morgen richting Kamloops, waar we een tussenstop maken richting Lake Louise en Banff.

Heerlijk genieten van de jonge mensen die zijn wezen skiën

Lekker iets uitzoeken om te eten en te drinken

Wat leuk om midden in het voorjaar de ski’s te zien

Vanuit  Whistler vertrekken we via Kamloops naar Banff. Zo te horen moet je Banff bezocht hebben. Kamloops is een wat grotere plaats, heeft niet zo heel veel te bieden, maar lopen toch maar even door de winkelstraat en dat is het dan ook wel.

Jammergenoeg veel regen

Er wordt wel gewaarschuwd voor beren, maar verboden te schieten

Enkele lawine’s zie je nog gedeeltelijk aan de kant van de weg

Veel dor en dood hout

Prachtige kleuren van de meren

Mooie lange watervallen

Prachtig deze met sneeuw bedekte bergen

Wat was dit een geweldige weg om te rijden, we hadden vandaag prachtig weer en kwamen zo langs Lake Louise. Gerard wilde de volgende dag naar Lake Louise, vanuit Banff, maar dan is dat ca. 75 kilometer terugrijden. Nu was het even 1 kilometer van de snelweg af en je bent er. Dus gingen we vandaag ook alvast een kijkje nemen, want het weer was schitterend. Puur genieten, kijk zelf.

Op weg naar Lake Louise

Lake Louise was nog helemaal met ijs bedekt

Genieten van het mooie weer aan Lake Louise

Er lag nog veel sneeuw

 

Een schitterende blauwe lucht

Het was hier puur genieten

Bedankt voor het bezoek aan Lake Louise

Naar Banff, wat het nog 75 kilometer rijden en we waren blij dat we Lake Louie vandaag hebben bezocht, want de volgende dag hing de bewolking bijna tot op de grond en zagen we de toppen van de bergen niet meer, dus hadden we gewoon geluk gehad, om dit direct te doen en niet meer 75 kilometer terug rijden, naar een dicht bewolkt Lake Louise.

In Banff namen we weer een heerlijk rustdagje  en dat beviel goed. Ons hotel lag net buiten het stadje, dus maakten we een flinke wandeling heen en terug, dus hadden we onze gymnastiek voor die dag ook weer gehad. Banff is een erg leuk wintersport stadje en daar konden we heerlijk genieten, d.w.z. dat ik mij een paar mooie truien kon kopen bij  Helly Hansen, die ik vroeger  al in Noorwegen kocht. Helly Hansen blijkt nu overgenomen te zijn door een Amerikaans bedrijf, maar wil dezelfde kwaliteit behouden. Ik had mij in Amerika al een trui en een paar schoenen van het merk gekocht, met 30% korting en dat beviel zo goed, dat ik er nu wat bij gekocht heb, met ook weer 30% korting.

Aankomst in Banff

Een stevig ontbijtje in Banff

.

Waar een fiets niet goed voor is

Een goed idee, als je in de horeca maar 1 toilet hebt

We verlaten Banff richting Columbia IcefieldWe vertrokken vanuit Banff, waar we het erg naar de zin hebben gehad, zeker de moeite waard om te bezoeken twee nachtjes is wel noodzakelijk, omdat het n.l. heel leuk i , een echt wintersportplaatsje, dat ook in de zomer heel gezellig is.!!!!

Onderweg naar de Columbia Icefeeld, waar je wel echt schrikt hoever hier de gletsjers zijn teruggetrokken, meer dan honderden meters en dat alleen door de opwarming van de aarde.

 

Entree moet er wel betaald worden in de meeste National Parks

Niet lang na ons vertrek uit Banff, de eerste zwarte beer, helaas niet erg duidelijk

Lange wegen naar de Colombian Icefeelds

Het kwik gezakt tot 3 graden

Ineens zag ik een moeder beer met jonkies, die zijn kids echt beschermde, de man achter mij in de camper was zo opgefokt en boos dat we even bleven staan om foto’s te maken, maar daar hadden wij lak aan, eindelijk de beren dichtbij waarom zouden wij dan doorrijden. Hij haalde ons later erg boos in maar dat moest hij bekopen met een wegafzetting, want de mensen waren de weg aan het teren, dus hebben we bijna een 20-30 minuten moeten wachten, dus dat was nog vervelender voor hem.

 

Een moeder beer met 2 kids

Mam beer en de kids moesten wel even oversteken

Aangekomen bij Colombian Icefield, erg mooi om te zien, maar ook triest dat de gletsjers zover zijn teruggetrokken. Hoe lang zullen de gletsjers nog blijven bestaan, wij zullen het misschien niet meer beleven, maar als je leest hoeveel meter per jaar deze teruggedrongen worden schrik je toch wel.

Een tekening van de Columbian Icefield

De echte gletsjers

Hoe mooi is dit

Op weg van de Colombian Icefeelds naar Jasper

Onderweg naar Jasper, waar een klein flesje water $ 5,00 kost

Dan maar niet

Prachtig in het vizier

Nog een keer een gelukje en zagen we nogmaals een prachtige beer, voordat we in Jasper aankwamen.

We hadden een leuke overnachting bij een Chinese mevrouw en het zag er geweldig uit. Ook was er een gezellig plekje om zelf in de keuken even wat eten te maken, want het lijkt leuk elke daag uit te gaan eten, maar soms vinden we het heerlijk zelf wat te kunnen maken.

Jasper

Lekker even thuis eten

 

Vandaag gaan we van Jasper naar Kamloops, waar we al een keer eerder hebben overnacht. De afstanden zijn zo groot in Canada dat je wel eens twee keer in dezelfde plaats moet overnachten.

 

Er zitten reeds dik 100 kilometers op nu nog de laatste 341 km.

In het hotel dat we hadden geboekt in Kamloops was er zoveel lawaai, dat horen en zien ons verging. Het hotel was omgetoverd voor kinderen van Rotary ouders, die hier een sportweekend in Kamloops hadden. Er was zoveel lawaai, maar ook zoveel onrust, dat een van de kinderen mijn IPad uit Gerard’s handen liep en dat liep niet zo leuk af, want de totale glasplaat was kapot. Toen Gerard de IPad oppakte en weer omhoog keek was het kind allang verdwenen en niemand van de ouders zei er iets over, dus hielden wij ook maar onze mond. We gaan kijken of we er een nieuwe glasplaat op kunnen laten zetten, maar ik kan er gelukkig nog mee werken.

Mijn kapotte IPad glasplaat

Radio NL in Kamloops

De foto is te laat gemaakt, maar we hadden trek in Chinees en het was lekker

Na onze overnachting in Kamloops,  vertrekken we weer naar Vancouver stad, waar we in een schitterende RB&B gaan slapen en daar kan ik mij nu al op verheugen. Wat was het heerlijk om van Kamloops naar Vancouver stad te rijden. Natuurlijk was de natuur schitterend in dit gedeelte van Britisch Columbia, maar nu vinden we het ook wel weer prettig wat aan de zee te zijn.

Met voor ons de Lions Gate Bridge naar Vancouver North

De verbindingsbrug van Vancouver stad naar Vancouver North

Bij het appartement een heerlijke bloemenpracht

We werden op het terras onder ons verrast door een Rangoon, of liever gezegd een wasbeer. we hebben zeker een uur dit beestje gevolgd, fantastisch om te zien.

We hadden een heerlijk terras

Een terras lager een schitterende wasbeer

Heel apart, maar grote klauwen

Nadat we heerlijk van het zonnetje, de wasbeer en een drankje hadden genoten, hadden we het gevoel dat we eerst eens een keer een bubbelbad zouden gaan nemen en dat was verrukkelijk, waarna we ons geweldige bed in doken, want morgen gaan we immers de familie van Gerard ontmoeten, al zullen we die niet allemaal tegelijk zien, maar de komende dagen zullen er vele verhalen zullen worden verteld, want Tante Anny verheugt zich er op om na haar 62 jarig verblijf in Canada te hebben gewoond, weer eens ouderwets met ons in het Twents te kunnen praten.

Heerlijk bubbelen

Wat denken jullie zouden we het hier een nachtje in vol kunnen houden?

Twee heerlijke bedden

Wij gaan morgen naar Gerard’s  familie op Vancouver eiland en nemen jullie graag mee, dan gaan we iedereen die wij hebben gesproken en gezien, persoonlijk aan jullie voorstellen. Ik verheug mij er op en ik hoop jullie ook. See you
136. De Boeing fabrieken, van de fam. Boeing uit Hohen Limburg Sauerland

Dit was toch wel erg leuk, dat we bij onze oude buren op visite konden, ik bedoel te zeggen, de familie Boeing komt uit Hohen Limburg in het Duitse Sauerland en dat is toch niet zo ver van Enschede. Nee alle gekheid op een stokje, dat is natuurlijk te lang geleden, maar de familie Boeing uit Hohen Limburg uit het Duitse Sauerland, vertrokken naar Amerika in 1868. De ouders van William Edward Boeing, de grondlegger van de Boeing Company,  emigreerden in 1868 en papa Boeing maakte groot geld in de houthandel en kon zijn zoon dus laten studeren.

William Edward Boeing, is geboren in 1881 in Detroit en overleden in 1956. Hij  studeerde aan de Yale Universiteit in Amerika. Hij was de grondlegger van het Boeing imperium, wat momenteel even wat minder goede zaken doet i.v.m. de 737 MAX.

Een mooi plaatje van een echte pionier

Boeing is opgericht in 1916, dus de grondlegger was 35 jaar. Momenteel werken er ca. 170.000 mensen en de fabriek in Everett onder de rook van  Seattle is de grootste ter wereld qua oppervlakte.

Momenteel is de Nederlander Muilenburg de topman bij Boeing en zijn plek is denk ik niet te benijden met zulke wereldwijde negatieve publiciteit, maar als je $ 23,4 miljoen per jaar verdient, heb ik niet echt medelijden.

Maar deze morgen werd onze wekker in ons hotel overstemt door het brandalarm en werden we allemaal direct naar buiten gedirigeerd, dat is ondanks dat je geen vuur en rook ziet wel even schrikken.

Gelukkig konden we na 10 minuten weer naar binnen en kon onze dag toch goed beginnen op weg naar de Boeing fabrieken.

Iedereen stond buiten te wachten op het sein brand meester

Op weg naar de Boeing fabrieken in Everett onder de rook van Seattle, dat voor een groot gedeelte afhankelijk is van Boeing.

De tickets kosten $ 10

Je mag hier binnen overal foto’s maken, maar dan wordt je gedirigeerd naar de kluisjes om alles op te bergen,  voordat je de excursie naar de fabriek maakt, je mag nog geen kam meenemen, om over bedrijfsspionage te spreken. Het is echt indrukwekkend en ik raad iedereen aan ook naar deze fabriek te gaan als de gelegenheid zich voordoet, als je in Seattle bent.

Restricties tijdens ons bezoek

Plattegronden Boeing op de vloer

 

Omdat de gids tijdens de rondtoer aangaf, dat de Amerikanen wel erg groot waren in het ontwikkelen, vroegen wij haar of zij wist wie de grondlegger was van de Boeingfabrieken, maar dat vond ze niet  zo leuk, wij vertelden haar, dat de vader van de grondlegger een Duitser was, die in 1886 naar Amerika was geïmmigreerd en dat Hohen Limburg in Sauerland, bij ons om de hoek lag.

Wij deden dit ook omdat de Amerikanen een heel hoge dunk van zichzelf hebben en nog steeds niet begrijpen, dat alle Amerikanen eigenlijk emigranten zijn. Jammer, dat de Amerikaan geen enkele geschiedenis kent.

Ook vroegen wij hoe het momenteel ging met de 737 MAX, maar daar mogen en kunnen zij waarschijnlijk nog geen antwoord op geven. Dit laatste is waarschijnlijk ook logisch, omdat Boeing zelf nog niet kenbaar had gemaakt waarom deze ongelukken waren gebeurd. Momenteel staan er 10tallen vliegtuigen op het terrein, te wachten of ze überhaupt nog afgenomen worden, terwijl ze wel verkocht zijn. Momenteel staan ze zelfs op de parkeerplaats van de auto’s, zie foto.

Het lijkt Volendam wel

De samenwerking tussen Boeing en Douglas

 

Heel veel landen, die klant zijn van Boeing

Veel vliegverkeer, vooral testvluchten

10tallen vliegtuigen staan klaar voor aflevering

De vliegtuigen 737 MAX van TUI, die nog steeds niet zijn afgenomen, staan momenteel  zelfsop de parkeerplaats, waar wij een paar weken geleden de auto nog hadden geparkeerd om de Boeingfabrieken te bezoeken.

Wat te denken van deze autoparkeerplaats

Dit was voor ons het laatste deel van Amerika

Vandaag is de laatste dag in Seattle, best de moeite waard deze stad te bezoeken. Al met al, heeft Amerika geweldig mooie staten, maar of het klimaat nog steeds het land van Milk en Honey is betwijfelen wij. Er is een schreeuwende armoede, dat merk je aan alles. Er is een vreselijke haat en nijd tussen het kamp Democraten en Republikeinen. Trump zal niets nalaten om het de Democraten zo moeilijk mogelijk te maken. Zo wil hij, omdat hij de muur niet mag bouwen en geen $ 5.6 miljard krijgt, de verslaafden of aan drank of aan drugs alleen nog plaatsen in die Staten die Democratisch stemmen .

Amerika heeft een staatsschuld van $ 25.891.375.540,600 en deze stijgt momenteel met $ 45.486 per seconde, dit is $ 100.000 schuld voor iedere Amerikaan, jong en oud, hoe kom je ooit van deze schulden af, als je ook nog steeds gaat dreigen met oorlogen, terwijl hij zelf zegt geen fan van oorlogen te zijn. hoe kun je überhaupt fan van een oorlog zijn” Als je hier geboren wordt, heb je meteen $ 100.000 schuld.

De veteranen worden als de laatste drek behandeld, dus waarom zouden gezonde mensen nog voor een oorlog kiezen, want als je als veteraan terugkomt  naar Amerika, staat de hel nogmaals op jou te wachten.

Om nog een gesprek te plaatsen, dat ik had met een Amerikaanse vrouw in Seattle het volgende:

Zei vertelde mij, dat ze uit Californië kwam, maar dat haar zoon ging trouwen in Seattle. Zij kon de ticket niet betalen, want zij en haar man hadden meer dan 45 jaar gewerkt, maar haar man had te lang geleefd, 3 jaar, met de ziekte kanker en daardoor moesten zij hun huis verkopen. De verzekering die zij had gehad via haar werk kon haar alleen een ticket aanbieden om de bruiloft van haar zoon bij te wonen, haar man was inmiddels gestorven, maar zij woonde noodgedwongen in een piepklein huurappartementje en had geen dollar meer om uit te geven. Alles wat ze met hun tweeën hadden opgebouwd was verloren aan de kanker van haar man, dus omdat er geen fatsoenlijke ziektekostenverzekering is. Hoe arm kun je worden in Amerika.

 

PLASTIC PLASTIC PLASTIC

Ook vinden wij dat er in Amerika veel te veel plastic wordt gebruikt, Ik denk dat er misschien iets beter mee omgegaan wordt dan in Azie, maar desalniettemin, vinden wij het onverantwoordelijk. Er is bijna geen ontbijt mogelijk zonder plastic, gewoon afschuwelijk. Ook vinden we de mensen niet meer zo aardig dan een jaar of 10-20 geleden. het wordt er grimmiger, kijk alleen eens hoe Fox en CNN elkaar naar het leven staan. Fox vind alles geweldig wat Trump doet en CNN vind dat Trump zich niet houdt aan de politieke spelregels.

Wij vertrekken morgen van Seattle naar Vancouver, waar we gaan genieten van de prachtige natuur op het vaste land van Britisch Columbia. Daarna gaan we door naar Vancouver Eiland en  zullen we de familie van Gerard’s Oom Arnold  86 en zijn zus, Tante  Annie, 90 jaar en zullen vele van hun kinderen en kleinkinderen ontmoeten, zien we jullie ook weer?
135. De stad Seattle en The Space Needle

Vandaag na een heerlijke nachtrust een dagje naar Seattle stad en hebben we alle tijd. We kunnen vandaag de auto laten staan en gaan ons heerlijk laten verwennen door met de Metro te gaan.

Fantastisch en de stad is veel leuker dan we gedacht hadden. Met de Metro is het spotgoedkoop en helemaal als je pensionado bent.

Vanuit de trein gezien naar het centrum van Seattle

Een heel goedkoop kaartje

Station Othello

De uitgang van het Metrostation

Op weg naar het centraal station

Onderweg naar het station komen we een prachtig studentengebouw tegen

De hoedjes voor mijn buurvrouw Barbera

Toiletten speciaal voor vrouwen

Veel kunst

Aangekomen in het Amtrak station, gaan we proberen tickets te bestellen voor onze reis naar Canada,  Vancouver stad. Helaas, er zijn nog wel tickets voor een bus, maar de trein zit stampvol voor de komende dagen en dus gaan we maar met de bus, gauw de tickets besteld, zodat we niet achter het net gaan vissen.

Het prachtige Amtrak station

Op weg naar Alweg Monorail, waar we met de speciale trein richting de Space Needle gaan. De Space Needle is 184 meter hoog en 42 meter breed op het breedste punt. De Needle werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1962. Je hebt er schitterende uitzichten, omdat alles bijna uit glas bestaat, evenals veel plaatsen in de vloer die uit glas bestaan. De Needle is aardbevingbestendig en koste destijds $ 4.5 miljoen. In het jaar 2000 is de Space Needle grootschalig gerenoveerd en dit koste $ 21 miljoen, dat is 5 keer zoveel als de nieuwbouw, maar het restaurantgedeelte is nu wel bijna helemaal uit glas opgetrokken, evenals grote delen van de vloer.

 

Met de speciale monorail naar de Space Needle

Tcikets voor de Space Needle kosten $ 35,00

Heel goedkope kaartjes, ik bedoel v.d. monorail

Het treintje

Deze robot staat bij het stationnetje bij The Space Needle

Nu naar boven, gelukkig niet met de trap

Wat een uitzicht

Prachtige uitzichten over Seattle

Schitterend met glas afgezet, waardoor het een prachtig totaal uitzicht is.

De Space Needle was het tweede restaurant ter wereld wat ronddraaide, maar het eerste ronddraaiende restaurant stond in een winkelcentrum in Honolulu op Hawai, waar Gerard 22 jaar geleden met zijn zoon Marc was, maar dit blijkt achteraf van dezelfde architect te zijn.

We wilden hier toch wel even proosten, maar PLASTIC, PLASTIC “glazen”

Overal worden er mooie plaatjes geschoten

Ook mooie plaatjes voor onze dikkerdjes

Wat een uitzicht

Hier zie je heel veel watervliegtuigjes landen en opstijgen

Schitterende glazen vloeren

Het lijkt niet zo eng, maar de werkelijkheid is anders

Hier gaan de clochards maar even een dutje doen

Buiten aangekomen is er een prachtig museum van glasblaaswerken en laten we jullie graag een paar foto’s zien.

Aansluitend even gezellig de stad in, en weet je waar we terechtkwamen, jawel bij Hudson Bay, daar heb ik mij twee mooie broeken en twee mooie blouses gekocht. Na het winkelen moet er natuurlijk nog gegeten worden en hebben we een schitterend restaurant gevonden, wat een gezellig plekje.

 

Heerlijk

Heel simpel, maar een heerlijke smaak

Wat gezellig

Een schitterende bar

Nog even een treinreisje naar huis ter afsluiting van een mooie dag en weet je wat zo leuk is, kijk maar naar de foto’s, vlak bij ons hotel hebben we een paar schitterende foto’s kunnen schieten, van een paar landende vliegtuigen, is dit onze voorbode van morgen, want dan gaan we naar de Boeing fabrieken. Wij zijn heel erg benieuwd of je iets van de stemming kunt proeven bij Boeing, i.v.m. de  737 MAX, we zullen het zien, daarover morgen meer.

Landingen op Seattle Airport
134. The Pacific Coast Highway, een Beauty

We zijn vandaag heel enthousiast, dat we San Francisco verlaten en langs de schitterende Pacific Coast Highway richting Seattle vertrekken. Gerard heeft wel eens deze weg gereden van San Francisco naar Los Angelos,  maar dit stuk naar Seattle is voor ons  helemaal nieuw en dat is het leuke van reizen.

We hadden eerst over Sacramento willen rijden, omdat het liedje ons allebei nog in de oren zit van de 70er jaren, maar dan moesten we eerst het binnenland weer in en misschien viel Sacramento wel heel erg tegen en, je kunt natuurlijk niet elke plaats aandoen, daar moeten we dan nog maar eens een nieuwe vakantie aan spenderen.

Via de Golden Gate Bridge, verlaten we San Francisco

We zijn nog maar net vertrokken en komen langs een schitterend B&B, maar we moeten verder en dat is aan de ene kant jammer, maar hopen dat we nog meer leuke hotelletjes of B&B’s tegenkomen.

Toch even de weg af en kijken welke B&B dit is

Langs de Vineyard

De wijnvaten zijn wel uitnodigend

Wees zuinig op water, drink wijn

 

We rijden via Fortuna naar Arcata Eureka en via Brookings naar Coos Bay. Het is een genot deze weg te rijden, zo’n prachtige natuur.

Onderweg hebben we het meest in de Best Western Hotels geslapen en dat is ons goed bevallen, alleen een ding waar we nooit aan zullen wennen is het gebruik van het vele plastic en dat is niet alleen in de Best Western Hotels, maar dat is bijna overal, duur of goedkoop. Er zal veel bezuinigd worden op personeelskosten, want er is geen vaatwasser meer en een persoon moet alles regelen in het restaurant en er is geen enkele service meer.

PLASTIC PLASTIC PLASTIC.

Wel ergeren wij ons in Amerika aan al dat plastic wat er wordt gebruikt. Ik heb nog nooit een land meegemaakt, waar zo slecht met hun gasten om wordt gegaan. Bij het ontbijt, in welk hotel je ook bent, is het steeds meer plastic, geplastificeerd bord, plastic lepeltje vorkje en mesje, niet te gebruiken voor de taaie broodjes die ze serveren. Plastic bekertjes, maar het eten lijkt ook steeds meer plastic. roerei komt ook gewoon uit een fles, dus weinig eigen geklutste eieren echt allemaal nep. Ga je naar Amerika, zou ik nooit meer een hotel met ontbijt kiezen, omdat ik dan liever naar eigen behoren mijn ontbijt kan kiezen, b.v. bij Danny’s. Gerard bestelde in een restaurant een Franse uiensoep en kreeg daarbij een plastic suikerlepeltje, hoe haal je het in je hoofd? Je ziet ook geen enkele Amerikaan het ontbijt serveren, of in de keuken staan, het zijn allemaal Mexicanen, Quatamalanen, Equadorianen en Portoricanen. Hoe Trump dat wil doen, als deze mensen niet meer naar Amerika komen, is voor ons een heel groot vraagteken.

Een prachtige sticker op bovenstaande auto, Impeach Traiteur Trump NOW (groene Partij)

Even een kleine pauze, veel natuur weinig restaurants.

Hier zijn we in het bos met de grootste bomen ter wereld. De General Sherman, deze boom meet ca. 83 meter met een doorsnee van 7,7 meter, gemeten naar volume, is deze boom ca. 1450 kubieke meter. Deze bomen komen veel voor in de Siere Nevada Californië in het Redwood National and State Park Boundry bij Lagoon Creek.

Een aardige spanwijdte

 

Een schitterend bos met veel parasieten

Een  prachtige overzicht wat hier allemaal te zien is

Na dit prachtige bos, gaan we richting Florence waarna we verder gaan naar Newport, Lincoln City, via Seaside naar Astoria

In Amerika kun je overal in het land zien waar de indianen het voor het zeggen hebben. daar waar de indianen wonen, of hun land hebben, zie je aan de grote en schrikbarend vele reclameborden, want daar heeft de staat Amerika niets over te vertellen en zijn zij de baas en verkopen hun land met schreeuwende reclameborden. De indianen hebben meestal 4 tot 6 auto’s bij hun huizen staan, want als de auto het niet meer doet, dan laten zij de auto staan en kopen gewoon een andere of een nieuwe.

Een stukje land van de indianen

Trailercamps zie je overal

We verlaten de staat Californië en vertrekken naar de staat Oregon

De staat Oregon  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heerlijk een pauze na een lange dag rijden, hier blijven we heerlijk overnachten in Gold Beach

 

Een heel duur restaurant, wat je niet proefde in Gold Beach

Af en toe kriebelt het even, maar nu maar even wachten tot we weer in Nederland zijn.

Er wordt in Amerika redelijk veel rekening met fietsers gehouden, voor ons even wennen, ook op autobanen kun je zo maar fietsers achterop komen. Meestal staat er SHARE THE ROAD.

Aan de kust kan het best wel koud zijn

Wat heb ik hier een heerlijk visje gegeten

Florence

Een prachtig gebouwde brug

Tsunami Gallery

Af en toe een echte mist

 

 

Kunst in alle uithoeken te vinden

Sandpiper Village

Veel zeeleeuwen

Prachtige van hout gebouwde huizen

Een mooi vliegtuig museum

Een noodzakelijk kwaad, een heerlijk kopje koffie en omdat je hier altijd WIFI hebt

Veel zeeleeuwen

Astoria

Heerlijk even uitwaaien aan het strand van Seaside

Ze hoort er gewoon bij

De brug richting Seattle in de staat Washington, de rivier is de grens met Oregon

 

Een kilometers lange brug richting  de staat Washington

Kerken zijn overal te vinden

Ook hier prachtige hekwerken voor een privé domijn

Veel dode bomen

groente te koop

In Canada, zullen we hier veel mee geconfronteerd worden, omdat Gerards neef, daar een heel groot houtbedrijf heeft

 

Richting Seattle

Veel trailer camps, ook in de staat Washington

Morgen zien we jullie in Seattle, een stad waar je niet van zou zeggen dat deze veel te bieden heeft, maar het is een grote verrassing, dus ik zou zeggen blijf ons volgen. Wat te denken van ons bezoek aan The Space Neadle en de Boeing fabrieken?