62. Wordt er geronseld in de Islam?

Laat ik even voorop stellen, dat ik iedereen wil respecteren, welke religie ze ook aanhangen, maar we zijn nu in veel Islamitische landen, vandaar dat we ons er wat meer in verdiepen.

Ons gevoel is, dat er wel terdege voor de Islam wordt geronseld. Zelfs Erdogan deed het, hij deed afgelopen jaar een aardige duit in het zakje, om alle Islamieten aan te zetten naar gezinsuitbreiding, zoveel mogelijk kinderen op de wereld zetten, is ook een soort zieltjes winnen en een geloof groter maken.

 

Uitzicht op een prachtige kerstboom

We hadden in de stad Kuala Lumpur, een gezellig terrasje gevonden nadat we een van de eerste dagen wat hadden ondernomen in 32 graden hitte en 95% vochtigheid en het wel nodig was ons vocht wat aan te vullen. Het is altijd wat moeilijk, om in een vreemde stad iets te vinden, wat ook gezellig is. Het is geen Enschede met een mooie oude markt, met genoeg terrassen. Vaak zijn de terrassen hier alleen maar binnen, omdat het wel erg warm is om buiten te zitten.

Ik begin al aardig te wennen aan de Aziatische mediaziekte

Je bent ook in een islamitisch land, waar je niet overal een biertje kunt bestellen en islamieten zijn niet direct de gezelligste mensen om mee in gesprek te komen. We hadden het terras een paar dagen eerder gevonden en gingen dus daar een heerlijk drankje doen met een lekkere kleine snack, want over het algemeen is het eten hier geweldig.

De regen kwam even alle stof wegspoelen

Jammer, dat je op de foto de regen niet zo duidelijk ziet

 

We zaten net op het terras toe het begon te regenen,  maar ook zo hard, dat je even geen hand voor ogen kon zien, maar waren blij, dat we onderdak hadden en er heerlijk bij konden zitten. De bliksem gaf tussen al de prachtige gebouwen, een fantastisch lichtspektakel als schouwspel, maar nu in de lucht.

Ik bestelde een heerlijk vers geperste sinaasappelsap, altijd bestellen zonder ijs, water en suiker, dan is het n.l. puur en een heerlijk pilsje voor Gerard. Wij hebben ervaren in de Aziatische landen, dat Happy Hour bijna de hele dag geldig is, Happy Hour niet van de lucht en bijna elk terras, barretje o.i.d. heeft Happy Hour. Pilsjes kosten dan  tussen de € 0,50  en €1,00 per half liter, dus nog net iets goedkoper dan in Tsjechië.

Iedereen wacht tot de bui overgetrokken is

Het gekke is, dat je door zo’n regenbui, ineens wel met obers in gesprek komt, het is even minder druk, en dat was best heel gezellig, met zelfs een beetje humor. Een tijdje later, kwam er een redelijk fanatiek obertje naar ons toe en begon meteen met ons over de Islam. Het  was een beetje een jehovagetuigen gesprek en als er een deur was geweest had hij de voet tussen de deur gezet, dus ook voor de Islam wordt geronseld. Hij wist niet van ophouden.

Ik had een paar jaar geleden de “Koran, de Boodschapper” en “Het huis van de Moskee” gelezen van Kader Abdolah, een Iraans-Nederlandse schrijver, die is gevlucht uit een zeer streng Islamitisch gebied in Iran en tegen de Ayothola  Komeynie was. Hij heeft jaren in Zwolle gewoond en misschien woont hij er nog wel. Had ik de nodige achtergrond van de Islam kun je ook zeggen hoe jij er over denkt.

Deze ober was er helemaal zeker van, zo was hij door zijn Imam geïndoctrineerd en zij, dat over 3-4 jaar iedereen over de hele wereld Moslim zou zijn. Ook moesten alle moslims zeker 3-4 kinderen op de wereld zetten, dan werd het moslim geloof steeds sterker. Het doet mij een beetje denken, wat afgelopen twee jaar ook heel sterk door despoot Erdogan werd gepromoot en aangewakkerd, veel kinderen krijgen. Zelfs de Nederlandse Turken laten zich door Erdogan en de Imams gek maken. En een ding is zeker, de Imams hebben een heel grote vinger in de pap en de grootste invloed binnen het gezin, soms krijg je het gevoel, dat hij over de schouder van de mensen in het gezin meekijkt. Hij zal zich ook wel in moeten nestelen, want zijn boterham wordt met zijn geloof de Islam verdient.

Gelukkig maar twee of drie keer gezien

Misschien kennen vele oud-katholieken nog wel hoe een pastoor vroeger in leven bleef, dat was ook door de bevolking  dat zodra er geslacht werd op de dorpen, de pastoor het beste stuk vlees kreeg en als er geoogst werd hij de beste groente, fruit etc. kreeg, maar ook het aanzetten tot veel kinderen, dusver lopen wel terdege parallellen.

Het lijkt ook wel een beetje hoe het katholieke geloof van vroeger, voor 1960  in elkaar zat, veel kinderen krijgen dan wordt je geloof steeds  sterker, maar de katholieke kerk had de pech, dat de pil kwam en de gezinnen steeds kleiner werden en het geloof begon te krimpen.

Momenteel in de katholieke kerk nog wel het grootste geloof met 2,2 miljard, maar de Islam volgt aardig met 1,1 miljard.

Ik ben wel blij, dat ik een aanhanger ben van de “pretkerk” en in het openbaar mag lachen, omdat ik nu ik deze landen heb gezien, waar veel Islam is, de wereld er niet gezelliger op wordt. Ik heb nog nooit zoveel chagreinige mensen bij elkaar gezien, dus ga je reizen naar deze landen, hou daar dan rekening mee, maar laat je nooit onderdrukken om te lachen. Het is veel gezelliger en leuker om te lachen en de wereld lijkt er heel veel stralender door. Ook is mijn ervaring in deze periode, dat de islamieten telkens een waarschuwing krijgen, dat ze voor alles wat buiten hun uitleg van de Koran komt, ze gestraft worden.

Geloof is altijd heel sterk, daar waar armoede, eenzaamheid en ziektes zijn, maar vooral daar waar veel niet of slecht geschoolde mensen wonen.
61. Hop on Hop off, noodzaak of kwaad!

Als er een mogelijkheid is voor het maken van een rondrit, met de Hop on Hop off bus, zou ik dat zeker aanbevelen. Je ziet meteen waar je moet zijn, als je graag iets wilt bezoeken, of er is iets wat je niet kent, maar toch wilt zien,  stap je uit en ga je kijken en op de volgende Hop on Hop off stap je gewoon weer op. Ook al hou je er niet van, in zo’n stad, is het bijna een doodzonde als je het niet doet.

Schitterende composities van gebouwen

De Hop on Hof off bus was meer dan de moeite waard, deze duurde mee dan vier uur en de ticket is 24 uur geldig, d.w.z. als je s’middags om 12.00 vertrekt, je de volgende ochtend gewoon met dezelfde ticket nog tot 12.00 met de bus kunt meereizen en b.v. ergens bij een museum, paleis o.i.d. uitstappen.

Nationaal museum

Er zijn prachtige moskeeën, velen zijn open om te bezichtigen en de een is veel rijker gebouwd en ingericht dan de ander.

Bij de moskee’s die je wilt bezoeken, moet je er rekening mee houden, dat ze op vrijdag van 12.00 tot 14.00 uur gesloten zijn voor bezichtigingen, in verband met het gebed. Als het grote moskeeën zijn, zijn ze soms ook op donderdagmiddag gesloten i.v.m. de  voorbereiding van de gebedsdiensten op vrijdag. Ons is opgevallen, dat je vaak zelf het beste op onderzoek uit kunt gaan, omdat het standaard antwoord in sommige hotels is dat de moskee altijd op donderdag gesloten is en dat is niet zo.

Moskee, staat in een gebied met islamitische scholen en opleidingscentra.

De stadsbus is gratis, dus op de terugweg is er bijna altijd een mogelijkheid om in de stadsbus te stappen en die brengt je weer daar naar toe, waar je naar toe wilt.

Diverse torens, van hotel, kantoor tot woontoren

Je zou denken, deze stad is volgebouwd, die stad staat zo vol met torens. Nee, er wordt nog steeds gebouwd, maar dan op een paar honderd vierkante meter en wij zijn helemaal verrast, hoe schoon en met zoveel apparatuur op zo weinig werkplek. Hier moet een heel bijzondere efficiënte en goed functionerende bouwmaatschappij werken, omdat er zo weinig ruimte is en zo goed als geen plek om ook maar iets op voorraad te hebben. Al deze situaties en bouwwerken, zie je als je met de Hop on Hop off bus onderweg bent.

 

Bouwplaat.

Ook zijn er prachtige oude gebouwen, die vaak een museumfunktie hebben o.a.in een van deze onderstaande gebouwen is een schitterend textielmuseum.

 

In een van deze gebouwen is een textielmuseum

Natuurlijk hebben ze in Maleisie, ook de nodige scooters, maar altijd netjes op een rij geparkeerd.

Scooterstalling bij een station

In alle steden waar we tot nu toe geweest zijn is wel een Chinatown, zo ook in Kuala Lumpur. Wel ziet het er meteen heel wat rommeliger uit, maar dat zal horen bij de aard van het volk.

Winkels in Chinatown

Chinese markt

Ook hier Streetfood.

Het beste is deze tour op de eerste dag van of na aankomst te maken, ben je meteen op de hoogte wat je wilt gaan doen in de komende dagen en waar het is.

We gaan na onze tour nog heerlijk even naar ons terras, om het vocht wat aan te vullen en om later lekker een heerlijk duik in ons zwembad te nemen.
60. Kuala Lumpur, een stad om terug te komen

Ons verblijf in Kuala Lumpur, Maleisië was geweldig, een stad met een geweldige uitstraling en erg schoon. Voorzien van alle moderne snufjes. Misschien zijn wij echte stad-mensen en houden daarnaast  van een mooie natuur.

Prachtige winkelcentra en er is altijd wel iets te vinden voor rijk en arm.

Overal Kerstversiering

Maleisie is een federale constitutionele monarchie, d.w.z. Dat de koning iedere vijf jaar wordt gekozen uit een van de 9 sultans.

Het paleis

Verder is er een regering, het kabinet heeft de uitvoerende macht, het parlement bestaat uit een eerste en tweede kamer. 

Maleisië heeft twee parallelle systemen van rechtspraak, n.l. Civiel recht en Islamitisch recht en heeft hiervoor aparte rechtbanken. De islamitische rechtbanken zijn er alleen voor het islamitische deel van de bevolking.

Er is een overwegend grote moslimbevolking, 60%. maar als je je daar niet aan stoort, kun je er best leven. Je moet niet bang zijn, want een beetje onbeschoft zijn sommige islamitische vrouwen wel en gaan geen meter opzij, ik beschouw het maar als dom geboren en niets bijgeleerd aan beschaving. 

Gerard voelt zich helemaal thuis tussen de appende en slapende moslima’s

Er wordt momenteel geen BTW geheven op de goederen in Maleisie en als je hier iets koopt kun je dus ook geen BTW terugvragen, omdat deze niet wordt geheven en is door de laatste regering zo besloten.

De benzine is hier spotgoedkoop, maar de taxi’s daar tegenover heel erg duur. 

Crab is hier de grote groeistuip, d.w.z. de gewone taxi moet steeds meer afstand nemen, want Crab (opvolger van Über, want die bestaat hier niet meer) is de grote op de markt van de taxi’s, ook al heeft de gewone taxi een meter, de prijs is misschien bij Crab, maar 10-20% van de officiële taxiprijs. Als je hier een Crab app hebt en in een restaurant zit, dan kun je Crab bellen of appen en meteen volgen op je app. Je weet precies waar de Crab zich bevind en wanneer je naar buiten kunt gaan, maar je krijgt ook meteen de prijs, plus kenteken van de auto, via de app.

 

Wat wij in Maleisië veel gezien hebben, zijn  de Palmboomvelden, voor de palmolie. Wij kunnen geen oordeel vellen of hier veel bosgrond aan opgeofferd is, maar het ziet er allemaal wel heel erg professioneel uit. Maleisië, is na Indonesië de grootste palmolieproducent ter wereld. 

 

Grote palmboomvelden

Wil je op vakantie naar een van de door ons bezochte vijf landen, dan vinden wij, dat je b.v. beter naar Maleisie kunt gaan dan naar b.v. Cambodja, want in Maleisie, zijn het normale prijzen en Cambodja wordt maar wat genomen. Alles moet je in Cambodja betalen in US dollars en in Maleisie, krijg je echt waar voor je  geld. Ook is het een land wat redelijk tot zeer schoon is, wat je in die andere vier landen niet echt kunt zeggen. Er is, meer regelgeving, maar mensen voelen zich   daardoor waarschijnlijk ook wel wat zekerder. 

Plastic, is in al deze landen een probleem, zo ook in Maleisie, maar minder dan in de eerste vier landen van ons bezoek.

Hotels zien er allemaal gelikt uit en nu tijdens de Kerst is alles in een prachtige Kerstsfeer en dat heeft ons in een moslimland erg verrast.

 

  

 

  

 

Prachtige kerststerren versiering in ons hotel

 

Terrassen zijn er in overvloed, vaak ook binnen, i.v.m. de hitte buiten.

Heerlijk op ons terrasje.

Als we weer een dagje uit waren geweest hadden we altijd een gezellig terras t.o. een aantal vijvers met prachtige fonteinen, met lichtshow. Over dit terras meer in mijn volgende verhaal. 
59. Twin-Tower of Petronas Tower

Jarenlang dacht ik, dat Petronas, een Russische oliemaatschappij  was, een van de grootste sponsors van de formule 1. Waarschijnlijk kwam dat, omdat Kvjat een Russische formule 1 rijder altijd heel groot met Petronas op zijn rug reed.

Petronas, een van de  grootste formule 1 sponsors

Als ik dan de formule 1 coureurs, o.a. Hamilton en Botas zag in die zilveren pakken, met groot Petronas op de rug, dan dacht ik, dat zij ook door een Russische oliemaatschappij werden gesponsord. Nee hoor het is echt Maleisisch.

Prachtig bij het avondlicht de lange smalle toren ernaast is hotel de Four Seasons

De tower gefotografeerd van boven naar beneden

170 meter, wel even anders dan op 100 meter hoogte in de Alpha Toren

Uitzicht vanaf 170 meter hoogte

 

Top van een van de twee torens

Petronas is een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld en dat brengt voor een groot deel voor de mensen de welvaart naar Maleisie.

De Twin-Tower of Petronas Tower zoals deze ook wel wordt genoemd, is een plaatje voor de stad Kuala Lumpur en is gebouwd op vijf pijlers van de Islam.

de geloofsbelijdenis

de rituele gebeden

het geven van aalmoezen

her vasten tijdens ramadan

de pelgrimstocht naar mekka

 

Er is een prachtige expositieruimte op 370 meter hoogte, op de 86ste verdieping

 

Je hebt ongeveer een uur de tijd, om eerst naar de eerste stop op 170 meter hoogte te gaan en krijgt 20 minuten, om over de brug te lopen naar de andere toren. De tweede stop is op de 86ste etage, op 370 meter hoogte, met een prachtige ruimte, waar je rondom door de schitterend grote ramen mooie foto’s kunt maken, hier krijg je 25-30minuten de tijd. Daarna is er weer tijd voor de souvenierjagers om de nodige souveniers te scoren. Het was geweldig, wat een uitzicht.

Wat een geweldig plaatje

Onder de Twintower is een grandioos groot winkelcentrum, waar je redelijk degelijke waar kunt kopen, maar een paar honderd meter verderop is een winkelcentrum, waar je echt alle grote merken van de wereld kunt kopen, het is zo overweldigend, maar hier zie je dat je echt in twee werelden leeft.  Wat je hier heel sterk merkt is, dat de moslim bevolking naar de goedkopere winkels gaan, die vaak naast de duurdere shoppingcentra’s zijn. D.w.z. dat ze voor kleding weinig geld uitgeven, meestal lopen ze wat bovenkleding betreft in hetzelfde kloffie, wat ze er onder dragen is een vraagteken. Jammer, maar waar.

Weinig fantasie voor nodig, altijd te hoop in de meest goedkope winkels

Te koop op dagmarkten en de stoffenmarkt

Ook hier uitverkoop 50% korting

De overgang is groot, in kwaliteit en kleding van de vrouwen. dan zie je ineens alleen vrouwen met doekjes en dat is wel jammer, vooral als je ziet, hoe mooi sommige vrouwen zijn en dan helemaal in “lelijke” doeken zijn gewikkeld. Wat jammer dat zoveel moois, helemaal ingepakt is, ik kan me bijna niet voorstellen, dat er een God is, die al dat moois zo laat inpakken.

 

Extra mooie tubes lipstick tijdens de Kerstmaand waar ook je naam in wordt gegrafeerd.

 

Bijzonder aardige adviseuse van YSL

Het zou mooier zijn als al deze vrouwen zich gingen kleden in Louis Vuitton, YSL, Dior, maar er zijn ook, heel veel goedkopere merken die het ook uitstekend zouden doen bij deze mooie vrouwen.

 

Ondergrondse tunnels met heel leuke kunst

Leuke kunst en zeer schoon

Een ander fenomeen is, dat de voetgangers van de ene shoppingmall naar de andere shoppingmall kunnen lopen, die door ondergrondse tunnels te bereiken zijn.  Door een prachtig gangenstelsel is alles in de stad bijna met elkaar verbonden en te bereiken, fantastisch en is er geen vervelende situatie van oversteken en van stoplichten, zebrapaden etc.in zo’n drukke grote stad.

  

Wij waren helemaal verrast, hoe hier gewerkt wordt op een paar honderd vierkante meters en er een ontzettende toren met appartementen ontstaat. Als je ziet hoe netjes hier gewerkt wordt, is er door verschillende aannemers in Nederland nog heel veel werk aan de winkel. Tijdens de bouw van de Alphatoren, was dat wel anders. Wij hebben in Nederland al gauw het idee dat we beter zijn dan alle landen ter wereld, maar ik denk dat Nederland hier eens vaker moet kijken hoe efficiënt hier gewerkt wordt.

Veelal zijn op de eerste 4-5 lagen van deze torens,  parkeergarages en kunnen er nog een paar lagen tussen zitten met kantoren en daarna, vaak vanaf ca. de 10e laag de woonappartementen, of hotels.

Het verkeer is hier helemaal top geregeld, in verhouding tot de andere Aziatische landen die we hiervoor bezocht hebben en hier hebben de scooters zich wel aan de redelijk strenge regels aan te passen, alhoewel de spitsuren ook niet altijd prettig zijn, omdat er, zoveel aanbod van auto’s is dat het ook regelmatig tot opstoppingen komt. De bussen in de stad zijn gratis, dus kun je overal opstappen en dat ontlast het verkeer natuurlijk wel.

BURKA’s

Overigens wil ik wel aantekenen, dat in een islamitisch land 60% ik bijna geen Burka heb gezien, deze waren zeker op een hand te tellen. Komen islamitische vrouwen naar Nederland, dan zouden zij zich best aan kunnen passen, aan ons normen en waarden, want wij vragen hier aan de receptie van een hotel, of we goed gekleed zijn voor hun land.

Het is te gek, dat wij ons allemaal inzetten voor alles wat naar Nederland komt en ons willen aanpassen aan de gast. Ik heb altijd geleerd, als je ergens gast bent pas jij je aan, daar wil ik mij in de toekomst graag aan houden. Heb respect voor elkaar, maar niet ten koste van alles. Ik hoef in een Islamitisch land niet naakt te gaan zwemmen, dat geeft natuurlijk aanstoot, maar pas me aan in het land waar ik ben.

  

Zo  hoeven wij ons niet te gaan kleden, want er zijn ook hier heel wat meer parasols, dan Burka’s.

 
58. Wijziging in de planning: van Seam Reap naar Maleisië

Het lijkt ons geweldig, om vandaag te vertrekken naar een ander deel van Zuid Oost Azië.

We nemen het vliegtuig van Seam Reap in Cambodja, om 2.5 uur verder te vliegen naar Kuala Lumpur in Maleisië. Een totaal andere omgeving, waar alles wel een “beetje veel” anders geregeld is. We moeten hier eerst gaan afkicken.

Geen brommertjes zoals in de eerste vier landen, maar nu valt het pas op, dat we geen getoeter meer horen van de brommers en de auto’s en hier alle verkeersregels, vergelijkbaar zijn met de regels, die we ook in Europa hebben.

Wat een fantastische massage

Na aankomst wil ik de eerste dag eens lekker ontspannen aan het zwembad, maar ook eens iets aan mij zelf laten vertimmeren, d.w.z. mijn haren zijn behoorlijk uitgedroogd door de vele zonuren die ze hebben moeten meemaken, dus laat ik eindelijk toch maar de dode uiteinden van mijn haren afknippen en ben wel benieuwd  hoe hier de kapsallonnetjes zullen zijn.

Heel speciaal

In een heerlijke massagestoel werden de haren uitgespoeld.

Heerlijk, wat een behandeling. Eindelijk eens een kapper, die bijna 25 minuten nam om mijn hoofdhuid haren en nek te masseren, zie maar even de kleine impressie.

5-10cm korter, wel zo prettig

Een ander modelletje?

Maar  wacht even, wat zijn we zonder onze,onderdanen, ons altijd daar heenbrengen waar wij dat willen, dus ook aan hen wordt even aandacht besteed, dus een behandeling tijdens het kappen.

Heerlijk wat een heerlijk gevoel

Eelt wordt goed verwijderd

Even de nagels lakken

Wel even drogen hoor!! Met een kleine ventilator

Het was een heerlijke verwennerij, ik denk dat ik morgen heel lichtvoetig Kuala Lumpur zal leren kennen.