Cambodja,  Start: Nederland

46. De eerste dag in Phnom Penh wat gaan we doen? Het Koninklijk Paleis?

image_pdfimage_print

Omdat we ons nooit ver van te voren willen vastleggen wat we welke dag gaan doen, was het vanmorgen de tuktuk nemen en kijken waar “de tuktuk” zou stranden.

De eerste dag is altijd even met jezelf overleggen waar je wilt beginnen. Wij dachten dat het misschien zinvol was om ons eerst eens richting Boulevard aan de rivier te laten brengen en kwamen zo uit bij het Koninklijk Paleis.

Het paleis van koning Sihanouk’s zoon in Phnom Penh

  

Afbeelding van Buhdda

   

Prachtige boom met erg mooie bloemen

Budhha
Het Koninklijk Paleis

Een bezoek aan het Koninklijk Paleis brengen heeft altijd wel iets bijzonders, maar vandaag wel helemaal, want de komende drie dagen is er groot feest in Phnom Penh en het koninklijk paleis is vanalf vandaag 11.00 uur voor drie dagen gesloten, i.v.m. Het grote Waterfestival dat ieder jaar plaats vind 3 dagen na de eerste volle maan in november.

  

Het was in een woord geweldig wat we hier te zien kregen. Zo’n armoede er was onderweg van Kamput naar Phnom Penh zo’n historische rijkdom was hier bij het koninklijk paleis en de mooie tuinen te vinden. Natuurlijk kun je zeggen, wat een waanzin al die rijkdom, maar dit is wel waar de Cambodjanen zo trots op zijn en waarom zou je die rijkdom vernietigen. Waarom zou je mensen hun trots ontnemen? Het brengt ook weer een heleboel touristen naar de stad en brengt dus het nodige geld in het laatje.

We laten jullie even heerlijk genieten van de schitterende plaatjes van het Koninklijke paleis maar ook getuige zijn van de armoede.

   

Aan het eind van de wandeling tussen de mooie gebouwen, en de schitterende tuinen, kwamen we het stel Zwitsers tegen, Petar en Claude, waarmee we gisteren kennis hadden gemaakt in de bus van Kamput naar Phnom Penh. We hebben nog een tijdje met elkaar staan praten, waarop Petar een van de twee mannen ons vroeg of we zin hadden de volgende avond bij hen in hotel te komen eten en dat was niet tegen dovemansoren gezegd, want zij waren naar Siem Reap geweest en daar zouden wij naartoe als we Phnom Penh hadden verlaten.

Petar en Claude uit Zwitserland

Na het bezoek aan het paleis, maakten we een wandeling over de Boulevard en daar was het een drukte van belang.  Er stond de Cambodjaanse bevolking grootse dagen te wachten, d.w.z. de voorbereidingen werden getroffen voor het grote Waterfestival.

Met een lekker drankje achterover op een mooi terras, de mensen aan je voorbij zien trekken. Jammergenoeg zitten hier heel veel van die mag ik ze “vieze dikke kansloze mannen” noemen, die op jacht zijn naar die mooie jonge “kindjes” meisjes, maar ook jongetjes.(veel te jong) Af en toe walg je er van, als je dan zo’n vetzak ziet, die kennelijk in zijn eigen land geen poot meer aan de grond krijgt met zo’n jong meisje, dat je weet, bij hem gaat het om het bed en bij haar om het geld. Weet je, soms griezel je  van dit soort mannen, spataderen, elastieken kousen, 50-75 kilo teveel etc. Je weet wat je je kan voorstellen bij zoiets, het doet mij zeer aan de ogen, maar helaas zit de wereld zo in elkaar. Als je naar de hoeren wilt gaan moet je zelf weten, maar hang hier niet ” die mijnheer” uit, met zijn AOW en een klein pensioen en zich laat gelden als die rijke  man die het helemaal kan maken bij deze stakkers van arme mensen, die alleen door nood gedwongen worden de hoer uit te hangen, omdat ze uit die verschrikkelijk arme onmacht komen en nergens anders geld mee kunnen verdienen. Het blijkt, dat het jachtterrein van deze mannen zich verplaatst heeft van Thailand naar Cambodja, omdat daar de armoede veel groter is dan in Thailand.

Even relativeren, want als je weer in onderstaande gebieden bent aangeland, ben je heel snel alle goud en glitter weer vergeten.

Hoe triest

 

We laten ons de avond hierdoor niet verpesten, want er zijn ook nog zoveel leuke mensen waar je mee in gesprek komt, ook met niet goed gesitueerde mensen, maar in mijn achterhoofd blijft het aan me knagen, waarom, die mannen hier naar toe moeten komen. Waarschijnlijk omdat ze hier misbruik van mensen kunnen maken, dat ergens anders niet meer geaccepteerd wordt.

Please follow and like us:

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial