Cambodja,  Start: Nederland

48. Waarom greep hier nooit iemand in? de Killingfields en Kamp 21

image_pdfimage_print
Entree ticketsvoor de Killingfields en Kamp21

Wat een verschrikkelijk lijden en volksverminking heeft hier plaatsgevonden door Pol Poth e.c. hier aangericht en voor mij onbegrijpelijk en het maakt mij nog steeds boos, dat hier door niemand Is ingegrepen. Om een agrarische staat te stichten liet hij generaties met intelligente mensen liquideren, zelfs mensen met een bril waren voor hem een bewijs dat ze intelligent waren en werden ook vermoord.

Het meest vreselijke, dat baby’s en kleutertjes doodgeslagen werden tegen een boom, waar de moeder bijstond, en de moeder die daarna verkracht werd en later ook geliquideerd, dit laat je nooit meer los.

Deze schilderingen zijn opgetekend uit verhoren van daders, die aan de holocaust hebben deelgenomen.

Wat staat ons te wachten, we horen zoveel verschillende verhalen, hier kun je het niet hebben over je laten verrassen, dat een mens iemand zo iets kon aan doen en zonder respect zoveel mensen heeft gedood, hier zijn geen woorden voor en dat allemaal door het zeer strenge communistische regime van  Pol Poth en zijn Rode Khmerleger.

Dit sakreet, Pol Poth e.c, heeft alles op zijn geweten, omdat de hele intelektuele maatschappij, mannen en vrouwen moesten worden afgemaakt want er moest een agrarische staat worden gesticht.

Wij worden om 08.00 uur bij ons hotel afgehaald door een vaste Tuktuk rijder voor de hele dag, want de Killingfields liggen buiten de stad en Kamp21 ligt in de stad, dus gaan we eerst naar de Killingfields en dan aansluitend naar Kamp21.

 

Onze Tuktukker

 

Via een oude Bailleybrug naar de Killingfields

Het is net of na de brug ineens alles veranderd, alleen de aanblik al, hoe je er naar toe rijdt, is afschuwelijk, armoede ten top, als je de stad uit rijdt, zie je alleen maar triestheid en dat maakt het nog erger.

Vuilnis overal en vooral plastic
Plastic en nog eens plastic
Bouwafval

Je wordt helemaal stil als je onderweg hier naar toe rijdt, want je hebt geen idee, alleen veel gelezen via internet en, kunnen we ons nog wel veel radio- en televisieberichten herinneren, wat zich hier werkelijk heeft afgespeeld, dat voel je pas als je hier binnenloopt. Het is een heel vreemd gevoel, dat ook hier weer zoveel onschuldige mensen moesten sterven.

Entreeticket Killingfields
Entree

Tijdens het martelen en doden, werd de muziek zo hard gezet, zodat niemand buiten de hekken  kon horen, wat zich hier afspeelde.

DDT werd heel veel gebruikt om stank van rottende lijken te onderdrukken en om eventueel mensen die nog niet dood waren in de massagraven, sneller zouden sterven.

 

Kinderlijkjes dumpplaats

Vindplaats van veel kinderlijkjes de hekwerken en bomen, zijn behangen met armbandjes van over de hele werel.

Schedels zijn hier opgeslagen, aan de verwonding kon men zien hoe en met welke werktuigen de schedel was ingeslagen
Deze mensen heeft men rond 2000 nog kunnen achterhalen wie het waren door DNA, maar is men later mee gestopt.
Hierachter het fotomuseum en cinema waar een film wordt vertoond over de vernietiging van mensen, wat daar voor nodig was.
Heel indrukwekkend

Hieronder grote vijvers, waar zeker nog duizenden mensen waren gedumpt, maar niet meer van kon worden vastgesteld wie het waren.

Vijvers waar nog duizenden lichamen liggen

KAMP 21

Hier werd veel gemarteld en gedood, vroeger een oude school,  waar de klaslokalen gebruikt werden om te martelen.

Tekening van waar de  gebeurtenissen plaatsvonden

Hier zijn ook de laatste 14 vermoorde persoon begraven, die men heeft gevonden in de lokalen op de ijzeren martelbedden

De laatste vermoorde personen werden hier begraven
Martelkamers
Martelkamer
Stangen met enkelbanden waar mensen met twee of meer personen vastgezet werden.
Hierachter de martelkamers

Er zouden tijdens deze praktijken van Pol Poth rond de 2-3 miljoen mensen vermoord zijn en de boeren staat is helemaal mislukt, geen eten en geen landbouwmateriaal voor de hardwerkende mensen. Soms wordt er weer door een of andere advocaat (die weer het nodige geld wil verdienen aan dit soort praktijken) alles tegengesproken, maar welke advocaat het ook mag zijn, Pol Poth heeft nog jaren geleefd, maar deze stakkers hebben zo vreselijk geleden en ook al zouden het er maar honderd zijn, ook dat zijn er honderd teveel. Dus advocaten hou je hier ver van, want heel veel mensen lijden nog elke dag. Stop ermee om zo’n regime ook nog goed te praten.

Zelfs wij hebben vandaag een beetje meegeleden met de Cambodjaanse bevolking, maar wij stappen over een paar dagen weer op en leven weer ons eigen leven, maar de achtergebleven, al zijn dat er weinig, hebben nog steeds heel veel verdriet wat hun familie en vrienden is aangedaan, door zo’n radicaal iemand, die dacht met de kronkel in zijn hersens iets goed zou doen.

Please follow and like us:

4 Reacties

 • Wilma

  Wat een íntrieste geschiedenis heeft dat land toch. Ik herinner me nog de tijd dat deze gruweldaden gepleegd werden: alle intellectuelen moesten worden “opgeruimd”. Wat een impact heeft dat op de bevolking van nu.
  Als je daar dan rondloopt, zoals jullie nu, dan komt dat allemaal weer boven. Daar word je toch helemaal triest van. Het komt dan zó binnen, dat je er nog dagen over nadenkt: je zit er ineens heel dichtbij.

  Wel fijn dat jullie mooie reismaatjes ontmoeten, waar je dingen mee kunt delen, waarmee je weer “Westers” kunt praten en kunt lachen, waarmee je extra kunt genieten.

  Nog mooie ontmoetingen gewenst.

  • Trudy

   Wat leuk Wilma dat je ons op de voet volgt en fijn, dat er mensen zijn, die ook het nodige weten van de geschiedenis, het geeft zo’n goed gevoel, om iets met iemand te delen, omdat je er zo vol van zit en daarvoor is dat blog zo mooi, ook dat je voor jezelf bijna een soort dagboek maakt, wat je, als je weer terug bent als mooi naslagwerk hebt en ook je andere foto’s weer bij kunt pakken, want dat zijn er inmiddels meer dan 2000. We hopen nog heel leuke grappige dingen mee te maken, dus blijf maar lekker lezen en reageren natuurlijk. Liefs ook van Gerard en groetjes aan Lorenz.

 • Barbera

  Waarschijnlijk hebben julli een tijdje niet kunnen slapen. Vreselijk.
  Ook ik kan me die verhalen nog herinneren. Zouden sommige mannen er iets van leren?
  Dat zal afkicken zijn geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial