Cambodja,  Start: Nederland

50. Een mooi gesprek met een trotse Cambodjaan

image_pdfimage_print

Na een bezoek te hebben gebracht aan de Russische Market en de New Market spraken we met elkaar af, om voor de laatste keer naar de Boulevard aan de rivier te gaan, waar 3 dagen lang, woensdag, donderdag en vrijdag alle Festiviteiten plaatsvinden, die in 3 dagen tijd circa 2-2,5 miljoen mensen op de been brengen in Phnom Penh, het lijkt wel of heel Cambodja de hoofdstad bezoekt.

Horloges en nog eens horloges, op de New Market

Wij waren gisteravond, na het etentje bij Petar en Claude, nog even naar de Boulevard gegaan om  te proeven wat dat Waterfestival precies in hield.

Prachtig verlichtte boten ca. 15 stuks diemover de rivier varen

Veel vuurwerk, met ontzettend harde knallen, je zou bijna jalours zijn op iemand die doof is, hier vinden ze heel veel lawaai iets geweldigs en kennelijk moet dat met een groot feest.

Vandaag gingen we voor de laatste keer naar de Boulevard en wilden nog even heerlijk een terrasje pakken.

Brommers overal, zo ver je kon kijken.

Het was overal zo druk, dat er weinig plek aan de Boulevard te vinden was, tot we aan de overkant het Restaurant Titanic zagen, waar we toch maar even gingen kijken. Het zag er zo leuk uit, dat we besloten hier maar even een drankje te doen. Aanrader voor iedereen die in de toekomst naar Phnom Penh gaat want zo langzamerhand kregen we toch wel wat trek en gingen we hier toen ook maar wat eten bestellen en het was geweldig. Al zal het altijd een probleem blijven in heel Zuid Oost Azie, om gelijktijdig met je partner te kunnen eten, want dat is tegen dovemansoren gezegd. We kregen de mooiste loge aan de waterkant en zaten meteen te genieten van de prachtige wedstrijdsport die hier 3 dagen lang werd opgevoerd.

Sporters

De sporters komen vanuit heel Cambodja, dus gingen we nadat we een vraag hadden gesteld aan de manager van het restaurant toch wat anders naar deze sport kijken. De manager ging ons alles uitleggen en nam er echt  goed de tijd voor, waarschijnlijk ook, omdat wij als buitenlandse gasten zoveel interesse in Cambodja en de bevolking hadden.

ik leg even het prachtige plaatje  voor, dan kunnen we zien, hoeveel sporters er ongeveer meedoen aan deze wedstrijden op de rivier, over deze 3 dagen. Er zijn boten met 15, 45, 75 en 115 met staande roeiende deelnemers. Het is een grote sport in Zuid Oost  Azie, in totaal kunnen dit zo ongeveer 3-4000 sporters zijn.

Uitleg over de sport etc.

Hij vertelde ons ook heel veel over hoe de Cambodjaan leeft. Zij werken tot hun 45ste en dan gaat de jongere generatie voor de oudere generatie zorgen. Ze hebben dan ook al vanaf hun 12-14de levensjaar gewerkt, minimaal 10.30 uur per dag en soms hebben ze 2 banen, omdat de beloning van 1 baan teweinig is. Er is geen AOW en weinig mensen hebben een pensioen kunnen afsluiten, omdat ze dat van $ 200,00 per maand niet kunnen betalen. Ook hier hebben mensen bij de overheid een pre en hebben wel een pensioenuitkering, zij werken ook maar van 09.00 -17.00 uur. De familieband is hier heel erg sterk en doen hier erg veel samen. Politiek en Pol Poth is moeilijk om met hem over te praten , het is net of zij zich schamen voor deze geschiedenis en daar moet je hen ook in respecteren. Wij hebben ervaren, dat mensen die een mening hebben die anders is dan de leiders hiervan heel schadelijke effecten kunnen ondervinden. Er is een constitutionele monarchie, net als in Nederland.

De manager van restaurant de Titanic

Hij is zo trots op zijn restaurant Titanic en dat mag hij ook zijn, zelden zo iets groots en goed verzorgd gezien in Cambodja, dus is een klein beetje reclame op zijn plaats. (niet gesponsord) hij was ook zo trots op zijn personeel en dat mocht hij ook zijn, want die probeerden het alle gasten naar de zin te maken. Hij begeleide ons door het hele restaurant en vertelde dat er elke avond zo rond de 1000 mensen eten. Overigens betalen de touristen andere prijzen dan de bevolking. Entree’s in diverse musea en grote touristische attracties, betalen zij of helemaal niets, of ca. 20% van de ticketkosten.

Buitenterras
Binnen

Hij vroeg ons of we Facebook hadden  en wilde zich graag aanmelden als vriend, zo hebben we er nu ook een Cambodjaanse vriend bij.

We hebben hier een heerlijke middag gehad, waar zit je tegenwoordig nog 3-4 uur op een terras, met een goed gesprek. Moe maar voldaan, door alle indrukken, die we van hem, zijn team, maar ook van de Cambodjaanse bevolking hebben gekregen, want ondanks de armoede hebben ze een ontzettende trots.

 

 

Please follow and like us:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial