Cambodja,  Start: Nederland

52. Bezoek aan een van de 7 wereldwonderen Angor Wat de hoofdtempel

image_pdfimage_print

Hou er wel rekening mee, naar welke tempel of paleis je ook gaat, als vrouw niet naar binnen mag, met blote schouders of korte broek dus had ik altijd een shirt met lange mouwen en een lange broek in mijn rugzak.

Onze Tuktukrijder

 

Altijd shirt en lange broek/rok in de rugzak
Entreetickets, met foto

Met de eigenaar van de Tuktuk, hadden we een prijs afgesproken van $18,00 voor ons tweetjes voor de hele dag naar Angor Wat en daarna nog naar de Angor Bayon. In het hotel hadden we $ 40,00 p.p. moeten betalen. Je moet natuurlijk altijd zelf de entree betalen en die is $ 36,00 p.p. heel veel geld vinden wij, maar de bevolking van Cambodja heeft gratis entree en verbrengen hier met heel wat familieleden en vrienden de zaterdagen of zondagen door. De hele omgeving is een schitterend natuurgebied, waar de Cambodjanen ook gretig gebruik van maken. (Zie foto’s)

Een soort pontonbrug, waar je het gevoel kunt krijgen zeeziek te worden.

De tempels van Angor Wat, zijn in handen gekomen van Kem Sohka een invloedrijke Cambodjaan en zeer goed bevriend met premier HU Sen, van de CPP “Cambodian People’s Party”.  Hij heeft grote stukken grond en de oliemaatschappij Sokha. Hij heeft voor 1 dollar de rechten om Angor Wat voor 99  jaar te exploiteren verkregen maar moet wel het tempelcomplex onderhouden en mag de entreegelden van de kaartverkoop houden en staat hier een deel van af aan Premier HU Sen CPP “Cambodian People’s Party”. Wel zien wij veel erosie en de vraag is hoe goed het wordt onderhouden, want er is wel veel achterstallig onderhoud en meestal zijn dit soort mensen dictators, eerst het geld in eigen zak, dan een beetje aan de staat en dan is er nog iets over waar voor ze werkelijk verantwoordelijk zijn.

Je ziet hier, dat nog steeds de militairen invloedrijk zijn in Cambodja, want HU Sen zegt, als jullie niet op mij stemmen, dan krijgen jullie weer een burgeroorlog en ik denk dat de meeste mensen daar niet op zitten te wachten.

 

Angor Wat (betekend kwaliteit) was vroeger de hoofdstad van het Khmer Rijk, dat heeft bestaan van 802 a 1431 na Christus. De Angortempels zijn gebouwd tussen 900 tot 1400 na Christus, in 1432 werd deze stad verlaten. de eerste westerse bezoeker was Antonio Magdalena in 1586 en in 1880 overwoekerd, werden de restanten herontdekt door de Fransen.

Een trap zonder leuning gaat wel even anders

Veel touristen gaan hier s’morgens reeds om 05.00 uur naar toe, omdat ze graag de zonsopkomst willen filmen of fotograveren “The Sunrise”. Velen van u zullen de tempels herkennen uit de film “Tom Rader met Angelina Jolie” Wij hadden deze behoefte  niet, dus was voor ons 08.00 vroeg genoeg.

Wat zo leuk was, dat onze Tuktukrijder  steeds in de gaten had, dat we onderweg naar de Tempels wilden fotograveren en stopte dan even, zodat we alle gelegenheid hadden kiekjes te maken. Ook konden wij Angor Wat bezoeken en alle tijd nemen. Hij heeft n.l. ook zijn hangmatje bij zich en gaat lekker liggen slapen als het te lang gaat duren.

  

Wij hebben hier heerlijk een paar uur rondgelopen en genoten van alles om ons heen, van de beelden, de gebouwen, de mensen en de apen.

We laten jullie meegenieten van alle prachtige foto’s die we hier hebben kunnen maken.

 

 

Ons tweede bezoek gaat naar Angor Bayon, gebouwd door koning Jayaverman VII 1181, dit was zijn staatstempel en is een Boeddistische tempel in tegenstelling tot Angor Wat. Het is de meest centraal gelegen tempel van de oude hoofdstad Angor Thom. Geniet van de 54 torens en veel reliëfs, net als in Angor Bayon.

  

 

 

 

Wel achterstallig onderhoud

Er was nog een verrassing, wij kwamen onze medisch student  Liza Gelissen uit Utrecht weer tegen op Angor Bayon, zij was met haar vriendinnen vanmorgen al om 05.00 uur gegaan voor de zonsopgang en dat was geweldig geweest en daar sluiten we dit onderdeel vandaag graag mee af.

4e jaars studente  medicijnen, Liza Gelissen uit Utrecht
Please follow and like us:

4 Reacties

 • Claudia Gelissen

  Hallo!
  Wat ontzettend leuk om een foto van mijn dochter op deze blog te zien! Ze heeft ons enthousiast verteld over haar ontmoeting met jullie! Morgen gaat zij verder naar de Filipijnen, je weet maar nooit misschien kruizen jullie paden elkaar nog eens. Veel plezier gewenst met jullie verdere reis.

  • Trudy

   Dank je Claudia, wens haar veel succes en natuurlijk veel plezier. Jullie aansluitend aan de stage een mooie vakantie, samen met jullie andere dochter. Groetjes ook van Gerard.

 • Claudia Gelissen

  Leuke foto van mijn dochter! Ik kreeg al enthousiaste verhalen op de app over jullie bijzondere reis. Ze vertelde dat jullie haar aan ons deed denken, over een kleine 15 jaar. Dat zou niet verkeerd zijn, wij kijken ernaar uit! Een hele fijne reis gewenst vanuit koud Nederland!

  • Trudy

   Dag Claudia, wat leuk, te reageren. jullie hebben een prachtige dochter en mogen jullie trots op zijn, voorbeeldig. Wij hebben het erg naar onze zin en helemaal als we deze leuke mensen, zoals jullie dochter ontmoeten. Dank je voor de reactie, blijf maar gezellig lezen, misschien dat jullie dit ook ooit nog eens gaan doen. Nog heel veel plezier op de Filipijnen aan het einde van Liza’s stage. Groetjes ook van Gerard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial