Australië,  Start: Nederland

94. Van Urangan en Fraser Island naar de Gold Coast

image_pdfimage_print

Was er iets veranderd aan de natuur een weg achter de kustlijn, NEE, nog steeds suikerriet, dus we nemen aan, dat we dat zo zullen houden tot we in Sydney zijn, but who cares!

De suikerrietvelden blijven hetzelfde waar je ook komt

Het vaste land van Australië  inclusief Tasmanië, is 185 keer groter dan Nederland en heeft  zes  staten, dit is terug te vinden als sterren die de nationale vlag symboliseren

Wij rijden van Port Douglas, tot iets voorbij de Gold Coast, door de staat Queensland, vlak voor Sydney, komen we aan in de staat Nieuw Zuid-Wales

Australie heeft zes staten, Nieuw Zuid-Wales, Victoria,  Queensland,  Tasmanië, Zuid Australië, West Australië. Twee territoria en een federaal territorium het hoofdstedelijke territorium.(Cranberra).

Hiermee wil ik maar aangeven, dat je minimaal, 6-12 maanden nodig hebt, om echt veel of heel veel van Australië te zien. Dus met onze drie weken, zien we maar een miniscuul deeltje van Australie, maar zullen we zeggen een mooi begin?

Langs de wegen is er af en toe een verandering in de borden, niet in de verkeersborden, maar in de politieke boodschappen. Het was ons al een paar keer  opgevallen, deden er een beetje lacherig over,  maar dachten nu moeten we er toch maar even een foto van maken en deze hierbij plaatsen. De politiek word hier wel iets anders beleefd dan in Europa.

Is het een parodie?

Is het een parodie op Trump, of is het echt menens. Nou neem maar aan dat het wel echt menens is en misschien heeft het wel iets te  maken met de ontzettende stroom Chinezen, die hier de laatste jaren is neergestreken in Australië. Overal waar je komt, een overvloed aan chinezen en die hoor je momenteel ook klagen, dat het niet zo gemakkelijk gaat met de verblijfsvergunningen. Zo zagen wij vandaag op televisie, dat Australie, grote problemen heeft met de import van de Chinese wijnen.

 

Plattegrond van de kustlijn bij Urangan

Na zo ongeveer 450km, rijden we Urangan binnen en rijden eerst naar ons overnachtingsadres, dan kunnen we daarna kijken hoe gezellig deze mensen zijn, zo niet dan gaan we naar het strand en gaan een wandeling maken, want dat willen we er zo goed mogelijk in houden, als het kan 10 km per dag.

Daar aangekomen, werden we zeer koel ontvangen, niet gevraagd of we een goede reis hadden gehad, maar ook niet even een glas water aangeboden, terwijl het 40 graden was.

40 graden

Het huis was prachtig en een mooie indeling voor een RB&B. Alleen de eigenaar was in huis en liep even heel snel met ons door het huis en wees ons op een boekwerkje in onze slaapkamer, waar we verder alles zouden kunnen vinden.

Extreem warm, op sommige plekken bijna 50 graden

ZEER ONVRIENDELIJKE MENSEN.

Zijn vrouw kwam wat later thuis en was nogal kortaf tegen ons. Achteraf bleek, dat ze de hele week vijf kleinkinderen op bezoek had gehad en een beetje doorgedraaid was. Sorry mevrouw Di, dan moet je gewoon een paar dagen niet verhuren, maar eerst weer wat op adem komen, je gasten hebben daar geen boodschap aan, die betalen het volle pond voor de overnachting, willen hartelijk worden ontvangen, maar ik denk dat dan weer de $tekens opspelen.

Ze was volgens mij alleen maar bezig, haar eigen kas te spekken het enige wat ze van ons wilde weten, of we een excursie naar Frasereiland wilden, dat kon zij ons wel goedkoop aanbieden. Wij hadden een ding geleerd, dat je niet altijd met een georganiseerde reis mee hoeft, ook i.v.m.met de zeer hoge prijzen die ze vragen. Neem gewoon de ferry en ga zelf op onderzoek uit en dat gaan wij ook doen op Frasereiland.

Ik vroeg haar waar ik zou kunnen wassen, (was n.l. opgenomen in de RB&B aanbieding, dat hier een wasmachine en droger ter beschikking was) toen zij ze, dat ik maar naar een wasserette moest gaan. En dat hebben we dan ook gedaan. Geen moeilijkheden. Jammer, het huis was schitterend, maar als mensen eerst zo onaardig doen, dan zakt het mooie van de RB&B met zeker 50%.

Wat een uitzonderlijk groot verschil, met de ontspannen mensen in het Victoriaanse  huis in Yeppoon, waar we vandaan kwamen.

We hadden ons dan ook voorgenomen om eens te kijken hoe het in dit plaatsje was en reden dan ook zo snel mogelijk weg, i.p.v. nog langer bij zulke chagrijnige mensen te moeten zijn, want we wilden ons de plezierige dag niet laten verpesten.

De zeer lange pier op de achtergrond
De pier in Urangan

We hebben de auto geparkeerd en gingen eerst eens wat kijken in de z.g.n. winkelstraat, waar bijna alle winkels leeg stonden, of gesloten waren, waarom weten we niet, maar misschien was er niet zoveel animo voor deze plaats dan we gedacht hadden. Wel heb ik een een heel klein winkeltje een heel leuke en grappige hoed van Gerard gekregen, dus was ik helemaal in mijn sas.

Mijn nieuwe hoedje

we zijn helemaal langs het strand gelopen, toen kwamen we aan bij de jachthaven, zag er erg leuk uit en kwamen in gesprek met een al wat oudere dame, die ons meteen meesleepte waar het allemaal leuk was, dus ons humeur van een slechte gastvrouw naar zo’n aardig mensje, was natuurlijk geweldig.

Er was een heel leuk klein winkelcentrumpje, en een vijftal restaurantjes, dus we konden straks ook heerlijk eten, want de restaurantjes zouden goed zijn en dat bleek later ook zo te zijn. We vinden er een wasserette en er was een kapper.

Het eten was er heerlijk, nietwaar Gerard?
Nog even achterom kijken, naar het heerlijke restaurant

FRASER ISLAND

De volgende dag hebben we de was meegenomen en gingen eerst met de ferry naar Frasereiland. Frasereiland heeft een subtropisch klimaat en heeft het grootste zandstrand ter wereld. Frasereiland wordt veel gebruikt voor nogal ruwe autoritten, vierweeldrive is noodzakelijk, anders kom je niet door de modder of het mulle zand van het 75 mijl (of 120 kilometer) lange strand. Ook kun je met een bus door het gebied met mangroves, strand etc. rijden, de eigenaar van een bureau die deze reizen verkocht had er een whiplash aan overgehouden, omdat die busreis er nogal ruw aan toe gaat. Wij deden hier maar niet aan mee, gingen een heerlijke wandeling maken en hadden de mogelijkheid om een zwembad van een hotel te bezoeken en dat hebben we dan ook gedaan.

Heerlijk zonnen en zwemmen

Al met al de moeite waard om te bezoeken en als je jonger bent, ga beslist de avontuurlijke trajecten bezoeken en er aan mee doen, moet beslist de moeite waard zijn, maar wij zijn wel bezig ons lijf in “good shape” te houden en liever geen gebroken botten of andere ongemakken op te lopen. We waren te laat om  Harry en Meghan van Engeland te ontmoeten, nee alle gekheid op een stokje, zij waren er in oktober 2018, maar er wordt overal wel reclame met hen gemaakt.

 

Met de Ferry naar Fraser eiland
Gelukkig geen spoor van vernieling

Na terugkomst zijn we maar eerst naar de wasserette gegaan. Het volgende probleem deed zich voor, je hebt n.l. munten nodig in de wasserette en je moet weten hoe dat werkt. Ik moet eerlijk toegeven, dat ik nog nooit in mijn leven een wasserette aan de binnenkant had gezien. Na wat papiergeld voor munten te hebben ingewisseld, kon ik dan eindelijk beginnen te wassen en verrek het lukte me ook nog om alles goed in te stellen.

Gerard kon in de tussentijd mooi naar de kapper en kon het leven weer door met een mooi gekortwiekt koppie.

Een lekker kort koppie
Wasmachine en drogers genoeg

Soms gaat het huiswerk gewoon door, net als in Nederland, alleen op een andere manier.

Wat ik heel raar heb gevonden, dat ze in Australie wassen met koud water, althans dat werd mij ook zo verteld door diverse mensen, zo ook door de gastvrouw waar we waren, zij waste nooit in warmtegraden, altijd zonder het water te verwarmen, iets wat wij in Nederland eigenlijk nooit doen voor zover ik weet. Ook i.v.m. bacterien, althans zo heb ik het geleerd en is het fout altijd op lage temperaturen te wassen, maar misschien is er in Nederland iemand die mij dat kan vertellen.

GOLD COAST

Vanuit twee vrij rustige plaatsen, gingen we nu naar the Gold Coast, waar iedereen de mond van vol heeft in Australië.
Wij hebben er geen moeite mee en kunnen ons in alle bochten wringen, dus gaan we wel afwachten of we het ook werkelijk zo leuk zouden vinden.

Toen we aankwamen, kregen we een kamer, waar al een koppel in woonde, dus dat kan wel gezellig zijn met een glas wijn, maar  hebben we toch wel graag een kamer voor ons twee.

De volgende kamer, bleek na een nacht de airco het te begeven en met 38-40 graden in Australie, kun je dat echt niet missen, dus op naar de volgende kamer.
We wisten niet wat ons overkwam, we hadden de hoofdprijs, want ik denk dat het de bruidssuite was, dus was het jammer, dat we de volgende dag al weer vertrokken.

Een heerlijk bed

In het hotel spraken we twee Nederlandse meisjes, eens                                was er al drie jaar en wil graag in Australie blijven, maar het bleek toch nogal wat problemen met zich mee te brengen en ging dus niet zo gemakkelijk om een verblijfsvergunning te krijgen. Het andere meisje werkte er nu drie maanden en wil ca. een jaar blijven, werken en reizen. Na dat eerste jaar zou ze om een langer verblijfsvergunning te krijgen, moeten werken in de een groente of fruitfarm, maar dat zag zij niet zo zitten, dus zij zal na een jaar denk ik wel weer teruggaan naar Nederland.

 

We hadden een leuk restaurantje gevonden, waar ze echt leuke drankjes en eten serveerden en kwamen met een heel gezellige Fillipijnse in gesprek. Zij was helemaal op service ingesteld en we kregen de mooiste plek op het buitenterras. De volgende avond toen we hier weer wilden eten, mochten we alleen op het terras zitten als we onze pas of rijbewijs in gingen leveren en dat gaat ons iets te ver, maar helaas was onze kleine vrolijke Filipijnse nergens te vinden, had zeker een vrije avond.

S’avonds is het er heel gezellig
Heel gezellig, maar nooit je paspoort of rijbewijs afgeven
Een heel leuke Filipijnse
Het eten was er heerlijk and total eatable

In zo’n Gold Coast moet je natuurlijk ook even winkelen, want je wilt toch echt wel weten is dit zo’n rijke plaats of wordt het alleen maar gezegd. We namen de tram heen en gingen weer teruglopen over de boulevard langs het strand en door het park, terug naar ons hotel, wat makkelijk te doen was.

 

Wij hadden de Pacific Fair uitgezocht, Of ook wel PF genoemd, een van de 10 grote shoppingmalls en ook gemakkelijk te bereiken vanuit ons hotel met de tram.

Dit winkelcentrum, doet beslist niet onder voor de dure shoppingmalls in Bangkok, Singapore, Kuala Lumpur, fantastisch, alle modemerken juwelierszaken etc. waren hier te vinden. Om er maar een paar te laten zien, hier een aantal foto’s.

 

Overal plekken om een pauze te nemen

De prachtige zaak van Louboutin

Prada
Louis Vuitton
Bvlgari
Tiffany & Co

Vanaf de stad liepen we terug langs de wandelboulevard terug naar ons hotel, met af en toe prachtige kunststukken en hoge mooie gebouwen.

 

Prachtige kunst

 

De Gold Coast is leuk om te bezoeken, maar je hoeft er niet langer te zijn dan 2-3 nachten, het is de vraag, waarvoor je naar de Gold Coast gaat.

Morgen gaan we het achterland in van Nieuw Zuid Wales in en om precies te zijn naar Scone.

We willen toch nog graag Kangeroe’s tegenkomen, Emoe’s hebben we wel gezien, maar de Kangeroe stelt zich verdekt op.

De Koala, komt ook veel voor maar nooit in het echt gezien
De Kangeroe , zien we je wel, of zien we je niet?

 

 

Please follow and like us:

2 Reacties

 • Barbera Roeloffzen

  Dag lieve buren. Wat zien jullie er goed uit. Inmiddels heb ik weer bijgelezen, want inmiddels ben ik alweer 3 weken in nl. Op vakantie en heel hard in de zorg werken.
  En jullie hebben ook heel veel te doen. De Reef ervaringen herinneren me, ‘80er jaren, aan mn tijd aan de ABC eilanden. Onbeschrijfelijk mooi. Ik ga straks mn oude album eens opzoeken.
  Je beschreef t suikerriet, kan me voorstellen; t nederlandse mais. Als je in heuvels rijdt is t onopvallender. Maar is t een vlak land?
  En is t link auto rijden? Of gaat t je goed af Trudy? Als je links rijden gewend bent ok, maar anderen kunnen soms door agressie t knap moeilijk maken.
  Wat zijn jullie geweldig actief. Daar krijg ik energie van. Ga door Trudy en Gerard. ❤️

  • Trudy

   Hallo Lieve Barbera,
   Wat leuk om jou weer te horen en altijd goed dat er ook mensen zijn die ergens een gedeelte van onze reis kennen, geeft een goed gevoel, dat het toch in herinnering is gebleven. Laten we zeggen, dat we de boerka’s aanhebben voor een goed doel en niet voor een aflaat. Wij zijn natuurlijk wel hier en daar door de heuvels gereden, maar over het algemeen een heel vlak land. De hoogste berg in Australie is maar 2.700 meter, dus weinig hoge bergen. Het rijden in Australie viel erg mee, bij lange na niet zo agressief als in Nederland, wij staan perplex van de Correcte rijstijl van de Aussie. Natuurlijk zit er af en toe een onverlaat tussen, die de motoren van zijn krakkemikkige auto wil laten horen, maar ja die kennen we in Nederland natuurlijk ook. Wij gaan nog heel leuke dingen beleven en gaan nu op naar New Zeeland. Lieve dikke zoen van ons alletwee en spreken elkaar gauw weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial