New Zeeland,  Start: Nederland

99. Napier, alle herinneringen komen weer boven.

image_pdfimage_print

Napier wordt ook wel de mooiste Art Deco City genoemd. Het is een combinatie van Art Deco met Maori cultuur iets wat je nergens anders ter wereld vindt

Ieder jaar in februari is er een weekend evenement van de viering van het Art Deco erfgoed en de geschiedenis. In 2007 werd Napier genomineerd voor de werelderfgoed van Unesco, maar dit werd in 2011 ontzegd, omdat het niet aan  alle regels voldeed.

Het is het grootste wolcentrum op het zuidelijk halfrond en Napier heeft een kleine 65.000 inwoners.

Napier, ligt aan de Hawke Bay, mooie Art Deco stad aan de Oostkust van Northern Island.
De stad is in 1931 totaal verwoest door een aardbeving en werd tussen 1931 en 1933 weer opgebouwd in dezelfde Art Deco stijl dan het was voor deze aardbeving. Tijdens deze aardbeving op de schaal van richter 7,8, werd de hele stad in een paar minuten met de grond gelijk gemaakt en later weer helemaal opnieuw opgeboud in Art Deco stijl, 258 mensen kwamen bij deze aardbeving om het leven.

Ga als je beslist iets meer wilt weten over de geschiedenis van Napier, naar het Hawkke’s Bay Museum.

 

De aardbeving in 1931

 

ONZE JEUGDIGE BACKPACKERS VERBLIJVEN IN CRITERION

Ons Backpackershotel
Onze bedjes voor 2 nachten
Een heel gezellige woonkamer met biljart

De keuken in het  Criterion Backpackers Inn,  zag er heel goed en schoon uit

Napier, wat een geweldig leuk stadje, bij Gerard komen alle herinneringen weer boven van 22 jaar geleden en ik ben nog maagd om dit te mogen beleven. Gerard is hier geweest met zoon Marc en dan zijn er zoveel herinneringen, hoe reageerde Marc en wat kan Gerard zich hiervan nog herinneren. Nou, ik kan je vertellen heel veel, er gingen in een paar uurtjes heel wat belevenissen die hij hier heeft gehad met Marc door hem heen en dan is het wel mooi, om te zien hoe emotioneel iemand kan zijn en zoveel leuke en minder leuke belevenissen met zijn zoon hier heeft gehad.

Gerard vertelde mij over een voorval dat ze samen hij en Marc hebben gehad over de aardbeving die zij beleefden 22 jaar geleden.

Hij en Marc liepen naar buiten tijdens de beving, omdat ze niet wisten wat er echt aan de hand was, waar ze een Nieuw Zeelander tegenkwamen, die zei dat ze niet bang hoefden te zijn, want hij zou nooit in Nederland durven te wonen omdat dat land onder de zeespiegel ligt.
Gelukkig was het alleen maar even schrikken en een heel rare gewaarwording, maar dit komt even aan als je 22 jaar later hier weer terugkomt.
Wij hadden dan ook besloten, dat we in hetzelfde hotel zouden overnachten, dan hij en Marc destijds. Een verrassing, het was niet meer hetzelfde chique Art Deco hotel, maar nog steeds in dezelfde stijl dat nu dienst deed als een chique  backpackerhotel. Maar gelukkig hadden ze kleine tweepersoonskamertjes met douche en toilet, dus het sliep hier prima.

Wel moesten we  de wijntjes drinken uit kopjes en op de rand van het bed, maar was een geweldig leuke belevenis, terug naar de 60-70’s
We hadden hier twee nachten geboekt, om zoveel mogelijk wandelingen door de stad te maken en kijken wat er in die 22 jaar allemaal was veranderd.

Op de rand van het bed
Een heerlijk wijntje uit een kopje

Helaas Marc, de McDonalds is niet meer in een ArtDeco stijl en verhuisd naar buiten de stad en in een modern Mac jasje gestoken, wel jammer.

Natuurlijk veranderd er wat, maar wat we allebei erg mooi vonden was, dat de Art Deco stijl nog steeds aanwezig is.

Prachtig hoekpand
De oude telegraph

Bistrootje
Ierse pub t.o. Backpackers Inn

Het is een heel leuk stadje met leuke gebouwen en heel gezellige restaurantjes, maar ook mooie parkjes en natuurlijk de kustlijn.

Entree naar het strand
Kustlijn met zwart strand.
Zonnewijzer
Park met prachtige bloemen
Oorlogsmuseum

Soms wordt hard en slim werken ook wel eens met een mooie auto beloond.

Een mooi Austin Martin
Maserati

Het doet ons allebei goed hier te zijn geweest, ik weet nu waar Gerard het over had als hij sprak over Napier en voor Gerard was het fijn weer even herinneringen op te halen.

 

Morgen vertrekken we naar Giseborne, niet omdat er zoveel speciaals is, maar omdat we ergens een tussenstop moeten maken naar “verder”

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial