New Zeeland,  Start: Nederland

101. Cape Reinga en de geschiedenis van Abel Tasman 1643

image_pdfimage_print

Het is heerlijk, om met de wetenschap uit Whangarei weg te rijden een stukje geschiedenis in.

Via prachtige secundaire wegen willen we naar het Noordelijkste puntje van New Zeeland rijden en genieten van de natuur.

Prachtige natuur met heel mooie yuka’s

Schitterende vergezichten

Mooie strandjes
in de verte de vuurtoren op Cape Reinga

Sommige mensen zoals Abel Tasman mochten vanuit Indonesië, het toenmalige Nederlands Indie, op reis gaan om te kijken of zij ergens nieuwe inkomstbronnen voor de VOC kon vinden. De hoofdopdracht was om een mogelijke oostelijke route naar zuid Amerika te verkennen.

Abel Tasman zeilde en kwam aan bij het meest Noordelijke puntje van Nieuw Zeeland en daar willen we vandaag kijken hoe het is en wat er over bekend is aan deze kant van de wereld. Zijn onze geschiedenislessen misschien toch niet voor niets geweest.

Dit was voor ons het hoogtepunt, om naar het Noordelijkste puntje van New Zeeland af te reizen, waar in 1642 Abel Tasman voor het eerste rondzeilde, maar geen voet aan wal zette. Waar 2 oceanen elkaar ontmoeten, de Abel Tasman Zee en de Stille Oceaan, er zijn zelfs twee verschillende kleuren in het water te ontdekken, waar de zeeën elkaar ontmoeten.

De plakette waar op staat dat Abel Tasman in 1643 New Zeeland had bereikt maar geen bezoek bracht aan New Zeeland.

In 1633 vertrok Abel Tasman in dienst van de VOC vanuit Amsterdam naar Batavia, het huidige Jakarta. Hij had een contract met de VOC ondertekend voor 10 jaar met dien gevolge, dat hij zijn vrouw mocht meenemen naar Batavia.

Er is vlak voor de Noordelijkste punt een geweldige duin en strand gebied, waar veel jongeren het “zand” skiën in de duinen  behendig bedrijven en autocar races worden gehouden op het brede strand.

Aangekomen op Cape Reigna, zitten er twee redelijke wandelingen aan te komen, een naar een heuvel met een prachtig uitzicht over de Abel Tasman Zee en een waar de vuurtoren staat, waar de Abel Tasman Zee en de Stille Oceaan elkaar ontmoeten.

Mooi aangelegd en leuke wandeling
De vuurtoren
Even kleine pauzes inlassen

Op 6 januari 1643 ontdekte Abel Tasman de Driekoningen eilanden, die vernoemd zijn naar de Feestdag van Driekoningen op 6 januari.

Het frapante is, dat de Duitse vrouw uit Berlijn die we ook hadden ontmoet in Rotorua, bij de zwavelkraters, wij haar hier weer tegenkwamen. en vertelde ons, dat ze met een klein vliegtuigje was, omdat het met openbaar vervoer niet meer mogelijk was voor haar om hier te komen, omdat ze de volgende dag weer richting Berlijn zou vertrekken. Wij zijn nu uitgenodigd bij Olivia in Berlijn en dat is ook een stad die we graag bezoeken.

Olivia uit Berlijn

Op weg terug naar Auckland, beleven we weer heel leuke en gekke dingen, we rekenen er op dat jullie daar ook weer bij zijn.

 

 

Please follow and like us:

3 Reacties

    • Trudy

      Hallo lieve Beppie, ja als je de geschiedenis niet kent, begrijp je heden noch de toekomst. Dat is een gezegde, wat wij hoog in het vaandel hebben staan, want hoe mooi is het niet, als je in een land komt en daar het heden beleefd, vaak weet je door de geschiedenis, hoe dat ontstaan is. Wij vinden het heerlijk, dat je ons zo leuk volgt en dat het je boeit. Wij hebben alleen een beetje pech gehad tot nu toe met de WiFi, want of die is er niet of niet sterk genoeg, dus lopen we even iets achter met onze productie van de verhalen. We hebben dan wel even mogelijkheden om wat te gaan onderzoeken in het land waar we, zijn en dat heeft ook weer zo zijn charmes. Met ons gaat het uitstekend en kunnen nog wel maanden genieten, dus blijf ons lekker volgen, wij blijven schrijven en fotograferen.

  • Barbera

    Het 100 en eenste bericht alweer. Je gaat goed Trudy. En ik heb weer genoten van de mooie fotoos van Gerard en je verhalen. Heb je nu wel zin om weer verder te gaan omdat je hoofd, lijkt mij, moe en vol is met zoveel indrukken?
    Lekker genieten. Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial