Start: Nederland

118. Peru, happen in het zand!

image_pdfimage_print

Wij lezen, dat in Nederland, de discussie weer oplaait, wel of geen koningshuis. Ik ben van mening, dat een koningshuis heel wat meer rust geeft,  dan een president om van de kosten maar niet te spreken.

Er is vaak zoveel corruptie in de landen met een president, dat je moet zeggen, god zij dank dat wij in Nederland nog een koningshuis hebben. Wij vinden het jammer, dat veel Nederlandse jongeren, helemaal niet bezig zijn met de politiek. Ze hebben er geen weet van, wat een President kost en wat hij/zij allemaal kan uithalen, wat een koning of koningin niet kan, omdat deze, gecontroleerd worden door het parlement en een president, blijkt ook in Europa, (denk aan Hongarije en Frankrijk) niet altijd zonder corruptie te gaan en wat te denken van Rusland?

Ik schrijf dit, omdat  de oud president van Peru afgelopen week zelfmoord heeft gepleegd omdat hij verwikkeld is in een corruptieschandaal in (bouw) zaken en hij is zeker niet de enige president die corrupt is, in de landen die we de afgelopen maanden hebben bezocht.

Ook een paleis voor een president kost veel geld

We hebben tijdens onze reizen ook veel jonge Engelsen gesproken, die het verschrikkelijk vinden, dat ze niet zijn gaan stemmen tegen de Brexit, (zij snappen nog steeds oud president Cameron niet), omdat ze nu inzien, hoe problematisch het allemaal voor hen gaat worden in Europa, als ze niet meer in de EU zitten, maar dat het ook problemen geeft in de rest van de wereld. Een Engelse journalist werd gevraagd door CNN wat de toekomst zou brengen voor Groot Brittanie, hij antwoorde, het zal zeker veertig jaar duren voordat Groot Brittanie deze klap te boven is, dus is politiek best wel heel erg belangrijk volgens mij.

Een paar dagen geleden, hadden we een taxichauffeur, die ons terugbracht na een dagje in de Baranka en op de Plaza de Major te hebben doorgebracht. Wij vroegen hem wat het moest kosten om een dagje met ons op stap te gaan. We hadden nogal wat ideeen, maar die zijn niet te ondernemen met het openbaar vervoer. De prijs werd afgemaakt en hij stond twee dagen later s’morgens om 09.00 uur bij ons hotel op de stoep. De reis ging naar het “schitterende” gebied met veel historie over het begin van de Inka’s, waar een prachtig museum is en een groot museum in de openlucht, waar schitterende archeologische vondsten zijn gedaan uit de periode van de 13e tot de 16e eeuw.

Maar eerst kwamen wij door het verschrikkelijk armoedige gebied direct nadat we de stad Lima hadden verlaten.

Altijd alles half afgebouwd, dan hoeft er geen belasting te worden betaald.
Het zijn echt hokjes waar de mensen in leven
De foto,s zijn soms wat onduidelijk door het vele opwaaiende zand
Een garage midden in de dessert.
Voor ons onmogelijk hier te moeten wonen.
Afschuwelijk en overal vuilnis

Onvoorstelbaar, dat mensen uberhaupt zo kunnen leven, het is een grote zandbak en er is geen stukje groen te vinden. Geen groen en geen bomen en ik heb altijd geleerd, dat groen en bomen zo belangrijk zijn voor onze gezondheid. Bomen absorberen vooral de vele uitlaatgassen CO2 van de auto’s, dus vraag ik mij altijd af, waar blijven al die giftige gassen als er helemaal geen bomen zijn,  Ik voelde mij er heel ongelukkig bij. Bij het zien van al die stof en geen enkele boom, dacht ik meteen weer aan al die mensen met stoflongen etc.

Aangekomen bij het schitterende museum In Larco, kom je ogen tekort, zoveel moois is er te zien. Wij hadden weer een geweldige gids en deze mensen maken zo’n museum door hun prachtige maar wel eerlijke verhalen ook veel interessanter, dan wanneer je er alleen doorheen zou lopen.

MUSEO PACHACAMAC

Het schitterende archeologische museum. Te vinden in het district Lurin
De plattegrond van Peru met aangrenzende landen, welke het Inkarijk vormden.

De totem
Kunst die al in een heel vroeg stadium werd gemaakt.
Hoofden van rijke mensen (ovaal) en van arme mensen (vierkant)
De prachtige oesters met parels

Prachtige sieraden voor die tijd
Potten die gebruikt werden in de huishouding
Prachtige stoffen.

Administratie en statistieken het quipu systeem.

Het begin van dit museum werd gestimmuleerd door een Duitse archeoloog.

Een openluchtmuseum, waar je met een auto doorheen gereden wordt. Het is erg jammer, dat ook hier de Spanjaarden als beesten tekeer zijn gegaan en er veel van het Inkarijk is vernietigd. Dit doet me veel denken aan het huidige ISIS, die alles wat met beelden, cultuur en kunst te maken hebben vernietigen.

Hier kun je uren ronddwalen, om alles goed te bezichtigen.

Er zijn vele wegen aangelegd, o.a. naar Cusco, de hoofdstad van het Inkarijk ik heb het zelf vergeleken met de wegen vanuit vele plaatsen in Europa, die door Romeinen waren aangelegd die naar Rome leiden.

Er is veel over dit land  en de historie op internet te lezen. Ik ben niet degene, die dit allemaal met zoveel kennis kan vertellen, want het is na zo’n dag ook zo veel wat je hebt moeten absorberen,  dat is niet allemaal te onthouden, maar alleen weer terug te halen als je de geschiedenis erop naslaat. Ook zijn de namen die door de gids worden genoemd, zo onbegrijpelijk en voor ons zo onbekend, dat je dit niet kunt onthouden, maar als je even teruggaat naar de prachtige geschiedenis die hier over wordt beschreven dan komt alles weer bovendrijven. Voor ons echt na Cusco, Macchu Picchu en dit prachtige gebied bij Lima, zeker de moeite waard om ons verder in  de Inka cultuur te verdiepen.

DE SCHRIK VAN ONS LEVEN

Aan het einde van de tocht langs de verschillende archeologische vondsten, schrokken wij van de  nederzettingen die illegaal aan de rand van dit openluchtmuseum waren gebouwd, onvoorstelbaar, dat dit ooit is gedoogd, want naast de archeologische vondsten wordt gewoon door de jeugd gevoetbald en wordt er vuilnis  verbrand.

Hele woonwijken die gebouwd zijn aan het mooie museum en wie weet op nog heel veel mooie archeologische kunstwerken die verborgen zijn onder deze illegaal gebouwde huizen.

Na de mooie tocht en vol van de indrukken, die we hier hebben opgedaan, zijn we met onze chauffeur rustig naar de stad gereden en alles op ons in laten werken en na gezellig even een terrasje te hebben gepikt, zijn we nogmaals naar de schitterende Cathedral gegaan en natuurlijk nogmaals de Plaza de Mayor bezocht.

Aan alles komt een eind en hebben nog even heerlijk na deze dag genoten van de mooie kust in Lima stad met een lekker drankje en het fantastische eten, want daar kun je in Peru, overal van genieten.

 

Prachtige autoweg aan de kust
Prachtige kustlijn
Het heerlijke drankje Pisco

Als klap op de vuurpeil, ben ik naar de Blossom gegaan en heb daar heerlijk mijn voeten laten pedicuren en mijn handen laten manicuren en als dan na ca. 2 uur de rekening betaald moet worden, schaam je je bijna, de rekening incl. het lakken van de nagels omgerekend €  10,00 bijna bezwaarlijk, dus is een goede fooi wel op zijn plaats.

Kapsalon, pedicure en manicure.
Een heerlijke verwennerij

Morgen gaat onze reis naar Costa RIca en zijn heel nieuwsgierig hoe dit klein land in Midden Amerika stand kan houden, tussen zoveel corrupt geweld van de omliggende landen, maar misschien is hier ook wel corruptie, ons bezoek zal het leren, dat een land, dat bijna helemaal van de natuur leeft, kan overleven.

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial