Start: Nederland

140. Alaska, DEEL II Van Skagway naar Whittier, Anchorage Alaska

image_pdfimage_print

De staat Alaska is een heel speciaal land, het heeft 740.000 inwoners. Veel Amerikanen van buiten Alaska gaan jaren werken in Alaska, het heeft n.l. nogal wat voordelen belastingtechnisch gezien. Veel mensen proberen een jaar of 10/20  te werken, d.w.z. ieder jaar per persoon, $ 2000 belastingvrij ook wordt er weinig belasting over de goederen betaald, dus al met al wel heel wat voordeliger dan in andere staten van Amerika om te wonen. Maar, wil je dat ook?? De enige plek moet dan wel Anchorage zijn, want de rest is niet echt geweldig om te wonen.

Circa 12000 jaar geleden werd Alaska voor het eerst gekoloniseerd door Eskimovolkeren en diverse Indianenstammen, die Alaska via de Beringlandbrug, de toen drooggevallen Beringstraat Alaska binnenkwamen, maar  de meesten trokken uiteindelijk verder naar Noord en Zuid Amerika. De naam Alaska werd al in de Russische periode gebruikt, wat vaste land betekende.

Alaska werd op 30 maart 1867 door de Verenigde Staten van Rusland gekocht, op initiatief van de minister van Buitenlandse Zaken, William Seward. Hij ging in onderhandeling met Saar Alexander II. De verenigde Staten betaalden slechts 7.2 miljoen dollar voor het hele gebied, omdat Rusland dacht dat het land weinig waard was. De meeste Amerikanen waren niet erg enthousiast en werd wel Seward’s Folly genoemd. Ik denk dat Rusland deze deal graag zou willen herroepen, maar de deal was onherroepelijk en een mooiere strategische plek had Rusland zich niet kunnen wensen. Alaska is zo groot als Spanje, Frankrijk, Duitsland en de Benelux samen.

 

Klondike is een regio in Yukon, in Noord West Canada en ligt aan de grens bij Alaska een klein riviertje bij Dawson City, dat uitmondt in de rivier de Yukon. in deze omgeving werd er rond 1896 goud gevonden en dat bracht rijkdom voor Alaska en Amerika.

I know but you maybe don’t know,  Niet Anchorage is de hoofdstad maar het kleine Juneau

 

Aankomst in Skagway, onze laatste plaats waar we van het cruiseschip af kunnen. Vanaf hier blijven we aan boord, totdat we in Whittier naar Anchorage van boord gaan

Skagway

 

Een prachtig standbeeld van de gouddelvers

Pistolen verboden, wat zegt u?????
Souveniers

Huis voor bijeenkomsten
Harley Davidson

Prachtige muurschilderingen

 

Het reisbureau in Skagway, had een foutje gemaakt en ons s’morgens vergeten mee te nemen en kregen daarom een tasje met allerlei kleine leuke cadeautjes en alles werd helemaal goed gemaakt met de tour die middag..

Een excuus tasje

Nadat we heerlijk in het stadje Skagway hadden rondgelopen, koffie hadden gedronken in een heel leuk oud hotelletje, konden we eindelijk aan boord gaan van de bus. Een chauffeur van Skagway Tours, die het helemaal in dollars waard was, heel gezellig, leuke verhalen en nam de moeite om ons overal te laten genieten. Soms draaide hij met zijn grote bus omdat er iemand in de bus riep dat er beren liepen, het kon natuurlijk, want veel verkeer zag je op deze weg niet. Ook vonden wij het heerlijk dat we niet

Het spoor van Alaska naar Canada
Overal watervallen
De eeuwige sneeuw, hoelang nog?
Een prachtige natuur
Je ziet ze overal
Single zwarte beer
Moeder beer met 3 kids
Deze mevrouw wilde even op visite bij de zwarte beer
Een unicum, een Golden Eagle and
Sea Eagle  gefotografeerd in hun vlucht
Een prachtige weg van Skagway naar Yukow in Canada
Heel speciaal zo’n grote bever
De terugweg van Canada naar Alaska
Prachtige natuur
Grensovergang van Canada naar Amerika

Wat natuurschoon betreft geweldig, maar geen staat waar ik zou kunnen wonen. het is geweldig om te zien en gezien te hebben, maar ben er zeker van, dat de plaatsjes die we tot nu toe hebben bezocht mij niet kunnen bekoren om te wonen.

Nadat we terug zijn op de boot, gaan we heerlijk douchen en  daarna lekker eten. We zijn niet teleurgesteld wat het weer betreft, bijna geen regen tijdens het bezoeken van de diverse plaatsen.

Heerlijk naar onze hut na een enerverende middag in Skagway
Daarna genieten van heerlijke Japanse sushi’s

 

De volgende morgen.

Camera en verrekijker steeds in de buurt

De volgendag gaan we op weg naar de Glacier Bay National Par, en College Fjord, met onderweg de prachtige natuur en waar je van redelijk dichtbij de gletsjers goed kunt bekijken. Helaas heb ik het gevoel, dat de gletsjers hier heel hard teruglopen, want als je ziet dat sommige gletsjers ineens ophouden midden op een berg, die vroeger doorliepen tot in zee, zet mij dat echt wel aan het denken.

Prachtig met die grote zeemeeuwen

 

Grote stukken ijs die we overal tegenkwamen
Tegen de kou goed gekleed

 

Zeehonden

 

Prachtige Gletsjer

Tijdens ons bezoek, zagen we telkens weer stukken ijs en sneeuw van de gletsjers in zee verdwijnen

Schitterende Gletsjer uitloper
Prachtig, de met sneeuw bedekte bergen

De bovenstaande plaatjes, staan in ons geheugen gegrift en het zou verschrikkelijk zijn, dat onze jeugd, nooit meer zoiets moois zou kunnen zien. voor ons was het puur genieten en de cruise voor ons een noodzakelijk kwaad was, omdat je hier niet met bus trein of auto kunt komen.

 

Nog even genieten van het laatste zonnetje op het schip
Genieten van de prachtige uitzichten
Afscheid nemen van de leuke arts uit de omgeving van Los Angelos, die we op de eerste dag reeds hebben ontmoet
Nog even uitkijken over de boot
Nog een heerlijk kopje koffie voor het vertrek met uitzicht op de haven van Whittier

Het is zover, na 8 dagen op dit cruiseschip te hebben doorgebracht, is het dan eindelijk zover en moeten we het schip verlaten. Wij staan versteld hoe alles bij het inchecken en nu ook weer bij het uitchecken keurig en goed geregeld is.

In de hal waar we naar de bus begeleid worden

Onze grote rugzakken zijn tijdens het ontbijt al opgehaald, dus we hoeven alleen maar aan de kleine te denken

 

We vertrekken van Whittier met de bus naar Anchorage, een stad met 280.000 inwoners. Anchorage  is een redelijke stad met aardig wat winkels, maar ik kan niet bepaald zeggen dat het een geweldig gezellige stad is. Ontzettende brede straten en alles ver uit elkaar, niets knus en gezellig, maar hier ga ik jullie in de laatste episode alles over vertellen.

Dan zullen we onze bevindingen van Whittier naar Anchorage, van Anchorage naar Los Angelos van Los Angelos naar Londen en van Londen naar Amsterdam gaan beschrijven.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial