Start: Nederland

143. Na 8 maanden terug in Nederland, een fantastische ervaring rijker, nu de samenvatting

image_pdfimage_print

Wat hebben we een fantastische wereld, maar we zijn er helemaal niet zuinig op, als we niet heel snel gaan werken aan verbeteringen, dan is er over een paar jaar niets meer over van deze prachtige planeet. Wordt wakker regeringen, maar ook alle bewoners van deze planeet, want als je nu ziet dat de hele Amazone in Brazilië bijna in brand staat met medeweten van de president van dit land, dan moet zo’n man toch direct aan- of opgepakt worden. Misschien is het handig, dat wij ook in Nederland beginnen minder plastic te gebruiken, laat iedereen naar een een festival gaan met zijn eigen flesje of beker en geen plastic meer gebruiken. Ik las vanmorgen, dat men met vervuild plastic niets meer kan beginnen, dus wij zijn in Nederland geen haar beter. Wat te denken om je kind zo snel mogelijk zindelijk te maken en de plastic luiers zo snel mogelijk te verbannen? Wij zijn zo groot en hebben in Nederland BPM op ons auto’s, waarom niet 100% belasting op alle plastic wat geleverd wordt en niet afbreekbaar is. Misschien iets om over na te denken.

 

 

Waar gaat deze aarde naar toe??????

Wat hebben we een fantastisch reis gehad, zoveel beleefd, zoveel gezien, maar ook zulke fantastische mensen ontmoet.  Wij hebben geleerd, dat je met 20 kilo p.p. heel ver komt in de wereld, zelfs  qua kilometers de wereld 2 keer rond,  want ook nu leven we nog steeds in onze rugzak. Ook leer je dat de wereld dichterbij komt. We hebben de volgende werelddelen bezocht,  Europa, Azië, Oceanië, Zuid en Noord Amerika.  We hebben dus nog even te gaan, want Afrika en Antarctica staan ook nog op ons verlanglijstje.

Ons begin was een reis in het ongewisse.

Het begin van onze reis 21-10)2018

In totaal hebben de volgende afstanden afgelegd.

63.777 Kilometer gevlogen

16.312 Kilometer met de auto

3.927 Kilometer met de boot

651 Kilometer met de trein

630 Kilometer met de bus

Totaal 85.297 kilometer, net iets meer dan twee keer de wereld rond, over lopen maar niet te spreken, dat was gemiddeld 10 kilometer per dag, buiten de rust en reisdagen om.

Veel mensen hebben ons gevraagd wat wij het mooiste land vonden van de 24 landen die we bezocht hebben. Wij kunnen eigenlijk geen echte keuze maken, schrijven een samenvatting over alle landen en delen van landen die we hebben bezocht, maar willen wel een top 5 afgeven:

Gerard is het meest gecharmeerd van Cook Islands, Alaska en  Canada, maar ook van Peru/Chile/Paaseiland.

 

1.

Alaska, is helaas een staat van Amerika, maar een van de pareltjes wat we hebben gezien, geweldig alleen al die mooie gletsjers, die er nu nog zijn. Wij zouden willen, dat een Trump zich eindelijk eens met de natuur bezig hield, i.p.v. ruzie te maken met alle landen, zoals hij nu weer doet met Denemarken. Denemarken, geef Groenland nooit op. Geologisch behoort het misschien tot het Amerikaanse continent, maar ik denk dat hij op een goedkope manier wil scoren, zoals een minister van buitenlandse zaken Alaska in 1867 kocht van de Tsaar van Rusland. Wij hebben een prachtige cruise beleefd, het is n.l. niet mogelijk om anders dit deel van Alaska te bezoeken. Wat een schitterende organisatie en een heerlijk bedrijf Princess Cruises met heel goed personeel, was voor ons geweldig, van begin tot eind.

Zeeleeuwen
Prachtige zonsondergang
Nog gletsjer, maar slinken als sneeuw voor de zon

2.

Raratonga is een eiland wat behoort tot Cook Islands. Cook Islands, van Oost naar West, zijn verspreid over een afstand van zo ongeveer Londen tot de Oeral in Rusland. Maar wij kunnen iedereen aanraden, dit eiland te bezoeken. Geen stoplichten, het verkeer max. 50 kilometer per uur op het hele eiland en iedereen houd zich daar aan, heerlijk fietsen en lekker eten. Een eiland, Atol, om helemaal tot rust te komen. Je moet wel gezond zijn, want het dichtstbijzijnde grote ziekenhuis, ligt in Auckland Nieuw Zeeland en dat is 3 uur vliegen.

Cook Island, of wel Cook Atol genoemd

 

Een echt Rarotonga biertje is best te drinken
De prachtige zwarte parels

3.

Canada, dit is het  land waar we zo zouden kunnen wonen als Nederlanders, de mensen werken er nog hard en de natuur is overweldigend. Je kunt als je wilt werker er nog steeds iets moois opbouwen. We hebben met onze familie op Vancouver eiland afgesproken, dat we onze huizen gaan ruilen in de toekomst, zij straks in ons huis en wij in hun huis, dus Canada hopen wij nog vaak te bezoeken.

Veel zwarte en bruine beren in Canada
Maar ook wasberen
Nooit op dit trapje gestaan met het schaatsen, maar toch leuk dat het nu kan in Whistler  Vancouver Canada
In Canada wordt veel aan sport gedaan, ook voor gehandicapten
High tea met oom Arnold en Tante Annie
Maar ook heerlijk bloemkool aardappelen en een heuse gehaktbal, bij Tante Annie

4.

Peru, wat is Cusco en Machu Picchu iets geweldigs, dit moet je zien en je natuurlijk verdiepen in de geschiedenis van de Inka’s. Ondanks dat we last hebben gehad in Cusco, van hoogteziekte, was het meer dan de moeite waard. Ook heeft de stad Lima geweldige restaurants, waar we in Nederland nog een puntje aan kunnen zuigen. Natuurlijk is er nog heel veel armoede en corruptie, je zou het allemaal aan moeten kunnen pakken, maar dat is voor ons niet mogelijk, vandaar dat we het moeten accepteren, maar roepen eindelijk de leiders op om eens na te denken, wat zij allemaal kapot maken in hun landen.

 

 

Van Tahiti naar Paaseiland
Eindelijk was het dan zover
Schitterend om met eigen ogen te zien

 

Gerard een paar mooie truien gekocht van de wol van de Alpaca
We gaan weer een dagje bedelen en nemen het hele gezin mee
Het lekkerste drankje dat ik ooit heb gedronken in Chile en Peru

 

Heel stiekem waren Peru, Paaseiland en Chile een beetje mijn favorieten, dus vandaar nog een paar extra foto’s heerlijke landen en prettige mensen. Daarna komt voor mij ook Alaska, Cook Islands en Canada.

5.

Paaseiland en Chile, Paaseiland ook zo’n heerlijk eiland om te relaxen en toch veel te zien. voor mij is dit eiland altijd nog verbonden met Boudewijn Buch zijn televisie programma. Dit was ook het eiland, waar ik mijn GSM en Ipad had laten liggen en er achter kwam, nadat we in Santiago de Chile waren gearriveerd.

Chile is ook zo heerlijk en hebben hier een paar leuke mensen leren kennen die we ook thuis mochten bezoeken, dat is zo leuk als je een wereldreis maakt en kennis maakt met de “rituelen”van een land. De Andess en Val Paraiso is geweldig. We hadden hier graag Patagonia bezocht, maar werden van alle kanten gewaarschuwd, dat dat in deze tijd van het jaar niet goed was i.v.m. sneeuw en ijs op de wegen en dat we met kettingen zouden moeten rijden, dus dat houden we voor een volgende reis in petto.

Veelgevraagd model op Paaseiland
Ze lijken een beetje op de Poaskerlkes in Ootmarsum maar dan in het klein op Paaseiland
Met schitterende muziek en dans op Paaseiland
Hoe mooi kan iemand zijn, nou zij!!!!! Paaseiland
Een schitterende krater op Paaseiland
Vaarwel Paaseiland, op naar Chile
Aankomst in Santiago de Chile
Heel gezellig met lieve vrienden uit Santiago de Chile die we op Paaseiland hadden leren kennenbij Marco Polo op de Plaza des Armes
Prachtige decoraties bij de Universiteit in Santiago de Chile
Schitterend in het Andess gebergte in Chile
De prachtige schilderingen in Val Paraiso Chile
Mijn favoriete muurschildering Chile

6.

De landen in Zuid Oost Azie, van Thailand naar Laos van Laos naar Vietnam, van Vietnam naar Cambodja, wat hebben we hier de eerste maanden genoten. Ook hier kun je bijna niet een land opnoemen, waar we het niet prettig hebben gehad. Geweldige mensen en een fantastische gast vrijheid. Liefde mag je zeggen voor hun land houd hen op de been, ondanks dat corruptie hier hoogtij viert. Het paleis in Thailand, maar ook de schitterende treinreis naar Laos. Laos een van de landen met de meeste armoede, maar per hoofd van de bevolking waar de meeste Lexus auto’s rijden.  Vietnam, van Etnisch museum tot Mausoleum, maar ook de “Oude Franse” binnenstad is zeker de moeite waard, maar een grote tegenvaller was het eiland Phu Quoc, dat voor Cambodja ligt en wat overlopen is door Chinezen die er een soort 2e Las Vegas van maken. Cambodja, het prachtige koninklijke paleis, de de Killing Fields en de Angkor Tempels en je moet in Pnom Phen een wandeling langs de Mekong rivier maken en lekker ergens aan de waterkant iets eten of drinken. het is wel jammer, dat er nog steeds geen echte milieubewustheid bij de mensen is en plastic zie je overal. De brommertjes zijn in al deze landen denk ik een ware plaag voor het milieu, dus daar zal best nog heel wat aan de infrastructuur gedaan moeten worden, om deze allemaal te vervangen voor elektrische auto’s. Natuurlijk is ook Bali voortreffelijk om een paar weken te vertoeven en te relaxen en gelukkig hebben ze hier ingezien, dat plastic een ware plaag is. Je kunt hier schitterende wandelingen maken door de rijstvelden en daar waar de stranden dagelijks worden schoongemaakt is het heerlijk om een prachtige strandwandeling te maken. Singapore de moeite waard om te bezoeken, maar 2-3 nachten is denk ik voor de meeste mensen voldoende.

 

Het Paleis in Bangkok
De markt “de Floating Marked” op het water in Thailand
Maar ook een schitterende markt aan de spoorlijn in Thailand
Parlevinkers in Thailand
Met de trein van Bangkok naar Vientiane Laos
De Franse Vredespoort in Vientiane Laos
Brommertjes, ze zijn overal in Azië
Dit soort elektriciteit draden of de spaghetti fabriek, vind je overal in Azië.
Dit beeld zie je nog in alle Aziatische landen
Veel armoede, maar ook rijkdom aan cultuur in Laos
Het Mausoleum van Ho Chi Min in Hanoi
Vrouwen werken hier hard om alle mondjes thuis te vullen Hanoi Vietnam
Ons bed van ca. 3.5 meter in Ho Chi Min Stad Vietnam
Prachtige zonsondergang op het eiland Phu Quoc Vietnam
Overal volop groente en fruit, in alle Aziatische landen.
Het Paleis in Phnom Phen Cambodja
De Killing Fields in Phnom Phen Cambodja
Een keer per jaar grote roeiwedstrijden op de Mekong rivier in Cambodja
Maar ook veel armoede, hier b.v. in de waterstad bij Seem Reap Cambodja
Angkor Tempels in Seem Reap Cambodja
Slapen doen de Aziaten overal
Op de 86ste etage in Kuala Lumpure Maleisie
De Petronas Tower in Kuala Lumpur Maleisie
Brunei een verschrikkelijk land, in de hoofdstad Bandar Seri Begawan, geen leven
Nooit mensen op straat in Bandar Seri Begawan, hoofdstad Brunei, altijd stil, afschuwelijk net een gevangenis in een gouden kooi
12 stempels in je pas van Brunei naar Kota Kinabilu Borneo Maleisië
Heerlijk verse vis in Kota Kinabilu Maleisië
Prachtige tuinen in Singapore
Vooral het hotel  met zwembad boven op de 3 pijlers, in Marina Sand bezoeken Singapore
Op Bali zijn ze beginnen in te zien, dat het toerisme achteruit loopt, als er niet wordt opgeruimd
Ook de offerbakjes, bestaan bijna helemaal uit plastic
Schitterende wandelingen door de rijstvelden
Een gewaagd bruggetje in Ubud Bali
Schitterende vijver met tempel in Ubud Bali
De traditionele dansen op Bali

Brunei, “willen we eigenlijk niet noemen” staat voor ons in Zuid Oost Azie met stip bovenaan om nooit meer te bezoeken zeer extreme islam aanhang en een erg ongezellig land. Jammer dat hier de grote inkomsten uit de olie komen, maar de mensen wel onderdrukt worden door de sultan.

 

7.

Nieuw Zeeland en Australië, geweldig genieten waar we veel van hebben gezien en zeker de moeite waard is om nogmaals te bezoeken. De afstanden zijn hier zo onnoemelijk groot, dat dit niet in een paar weken te behappen is, dus als we nog eens gaan willen we zeker Zuid Island  in Nieuw Zeeland bezoeken en in Australië van Perth. Sydney vonden een geweldige stad, waar we prachtige wandelingen hebben gemaakt evenals Auckland in New Zeeland, maar totaal verschillend.

 

Een gebied met schitterende zwavelbaden NZ
Maar ook om zelf te genieten NZ
Wat een geweldig uitzicht Sydney Australië
Great Barrier Reef, dolfijnen, een complete verrassing, Australie

 

8.

Ook Tahiti heeft zulke schitterende eilanden o.a. Morea, waar ik een keer heerlijk mocht golfen.Hier hebben we een heerlijke tijd doorgebracht, leuke en lieve mensen, maar zit je ergens in de bergen op het eiland, zorg er dan voor dat je in ieder geval een auto gaat huren en gaat genieten van de andere kant van het eiland, want dat is niet te lopen.

 

Een lekker dagje golfen op Morea Tahiti
Een plaatje gelijk aan Bora Bora
Dit zijn toch plaatjes om zo’n prachtige zonsondergang te hebben, met zeer zware wolken boven Tahiti
Prachtig uitzicht met op de achtergrond Tahiti
Vanuit ons bed richting zee

9.

Als laatste op onze verlanglijst van de toekomst zijn Costa Rica en Amerika. Natuurlijk hebben deze landen heel mooie gebieden, maar voor ons heeft het ook te maken met het slechte leefklimaat. Costa Rica is een land, waar momenteel alleen maar aan geld wordt gedacht, d.w.z. hele stukken natuur worden opgeofferd voor Ananas, bananen en natuurlijk de Palmolie. Als je naar een resort wilt en alleen bruin wilt bakken, dan zal het allemaal mooi zijn, maar wij hebben bij het bezoeken van landen iets anders in gedachten en komen ook daar waar de toeristen zo goed als nooit komen.

Costa Rica een heel groot verschil met de prachtige natuur en rijke omgeving
Prachtige natuur
Prachtige resorts
Midden in een mooie natuur

10.

Amerika heeft een groot aantal staten waar we nog graag naar toe zouden willen, maar het leefklimaat is daar zo slecht, dat het niets aantrekkelijks heeft. Wij zijn er geschrokken van de drugs en drankmisbruik en hoeveel mensen waaronder de veteranen, onder de brug liggen, of hele parken die bevolkt worden door deze mensen. Natuurlijk zijn er staten die we nog graag een keer willen bezoeken en hebben we het reuze naar onze zin gehad in Arizona, Californië en de staat Washington.

San Diego Californië, een leuke stad
De grens met Mexico
Palm Springs

 

Dit prachtige museum is de moeite waard Californië

 

Mooi kunstenaarsdorpje op een steenworp afstand van de Mexicaanse grens in Arizona
Sedona geweldig, vooral bij zonsondergang
De hors shoe band
The Antilope Canyon

Via de Grand Canyon naar de route 66
Via de Route 66 de Hoover Dam
Van de Hooveer Dam naar Las Vegas
Las Vegas moet je een keer bezoeken, maar 24 uur is voor niet gokkers misschien voldoende

 

San Fransisco een de stad trieste blik met al die drugs en drankproblemen

Langs de Westkust vervolgen we de reis via Oregon richting Seattle in de staat Washington en dat was geweldig qua natuurschoon.

Misschien zit er ook zo’n gat in de Amerikaanse economie

In Seattle aangekomen, kun je er niet omheen en moet je de Space Needle en de Boeing fabrieken bezoeken.

De Space Needle
De Boeing fabrieken

Jullie zien, dat we ons fantastisch hebben geamuseerd ook in Amerika, maar het land en de mensen vinden wij vergeleken met de 80er jaren veel rouwer geworden en gaat dat heel snel.

 

Alles was meer dan de moeite waard en we zouden het zo weer over doen, maar dan natuurlijk naar andere gebieden.

 

Wat een heerlijk weerzien met Nederland.

Bij terugkomst hadden we voor 3 dagen een hotel genomen in Amsterdam. Slechte service, slecht eten, dus daar waren we niet zo gelukkig mee, vooral omdat we destijds de verhalen van de directeur van Corendon hadden gelezen, alles was eigenlijk beter dan bij andere hotels, maar dat viel tegen, goed, foute keuze gemaakt en dat komt dus niet alleen voor op een wereldreis, maar ook in je eigen land.

We laten ons verblijf niet verpesten want er is in Amsterdam meer dan Corendon, dus met de shuttle naar Schiphol en vandaar met de trein naar Amsterdam en dat was weer een gevoel als vanouds, zie onze foto’s

Terug in Amsterdam, nergens ter wereld zoveel fietsen als in NL.

Prachtige grachtenpanden

Dit soort mensen hebben we op onze reis zo goed als niet gezien
Heel speciaal in de multi culti stad van Halsema
Prachtige doorkijkjes

 

Niet zo stekelig als in Arizona USA, maar bij de Bijenkorf

Natuurlijk moet je even een terras bezoeken gingen naar cafe van Zuijlen, Torensteeg 8, waar we een drankje, met een paar heerlijke Hollandse croquetten bestelden, wat voel je je toch rijk om zo te kunnen genieten. We hadden natuurlijk ook het geluk dat het weer zo geweldig was, dat we heerlijk buiten konden zitten en zo iedereen aan ons voorbij konden zien trekken.

 

Gezellig eten bij Loetje, in Ouderkerk aan de Amstel
Gerard smaakte het verrukkelijk
Met Marc een heerlijk afzakkertje nemen bij de Schuilhoeve

 

Na 3 dagen Amsterdam ging de reis richting het Oosten, Marc bracht ons terug en dat is natuurlijk wel een lekkere verwennerij om niet met de trein te hoeven reizen en gingen we heerlijk 2 weken logeren in het huis van onze lieve vriendin Barbera Roelofsen, waar we ook heerlijk konden wonen voordat we oktober 2018 vertrokken op onze wereldtour, dus de cirkel is rond en zijn weer terug waar we vorig jaar zijn begonnen en dat is ook heerlijk, even de tijd om te acclimatiseren.

Een lekkere salade bij BARDOT in Enschede

 

Wat te denken van een heuse kinderverjaardag Daan werd 4 jaar met veel cadeautjes Finn zit er heerlijk naast
Geweldig, eindelijk mijn zusje weer te zien, met haar zoon, neef Tim
Een kapsel wat weer bij me past
Een heerlijk gevoel
Een cadeautje voor Gerard

Eindelijk weer een heel lekkere After Shave, dat is iets wat je niet gebruikt, als je met een rugzak op reis gaat.

Tussendoor moet er natuurlijk even gepoetst worden, want iemand die je huis geeft om in te wonen, hoort natuurlijk ook weer in een schoon huis binnen te komen, dat hebben wij voor de gastvrijheid graag over. Lieve Barbera wat was het weer groots van je, dat wij hier toch weer een schitterend onderdak vonden.

8 Maanden had ik voor me laten werken, maar dat is vanaf nu weer afgelopen, maar goed voor de beweging

Lekker poetsen

Bij Barbera’s terugkomst hebben we meteen haar verjaardag gevierd en haar overvallen, met een versierd huis en  een heerlijke fles champagne. Fijn om elkaar weer te zien en waren blij, dat ze in goede gezondheid terug kwam uit Zuid Frankrijk.

Verjaardag vieren van onze lieve vriendin Barbera
Een mooi triootje

Na een gezellig avondje, gingen wij naar ons nieuwe onderkomen naar Bad Boekelo, waar we een heerlijk appartementje hebben en  heel gezellig is en het is natuurlijk ook weer fijn iets voor jezelf te hebben. Dat je met heel weinig kunt leven, want we leven nog steeds met de spullen uit onze rugzak en dat houden we vol, want als we straks naar het Zuiden afzakken, dan moet dit in de auto en moet ook niet teveel zijn, want dat is alleen maar veel gesleep en als je een wereldreis hebt gedaan van 8 maanden met 20 kilo, dan kun je daar eigenlijk heel goed mee leven. Natuurlijk is het heerlijk, dat we het straks ook weer fijn zullen vinden in onze eigen meubels te zitten en s’avonds in ons eigen bed kunnen gaan slapen, heerlijk ook daar kijken we naar uit, maar dat zal nog even duren.

Bad Boekelo, midden in de natuur
Heerlijke appartementjes

Blijf lezen!!!!!!!!

We stoppen hier niet, want we hebben natuurlijk nog een hele reis voor de boeg, die binnenkort gaat beginnen en willen we jullie graag van op de hoogte houden. Ook heb ik nog een mooi fenomeentje,, maar wel een Nederlands fenomeentje, misschien Twents of zelfs Boekeloos? Jullie mogen beslissen.

 

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial